Vi samo proverite i kliknete: Poreska sama izračunava porez na dohodak građana

29.03.2024

13:05

0

Poreska uprava će ove godine unapred spremiti prijavu svakog obveznika poreza na dohodak za 2023. godinu

Vi samo proverite i kliknete: Poreska sama izračunava porez na dohodak građana
Copyright Profimedia

Od Poreske ćete sve dobiti na gotovo, vaše da samo da proverite i podnesete, ukratko je procedura kojom će i ove godine građani slati prijavu za regulisanje poreske obaveze po osnovu dohotka građana za 2023. godinu.

Naime, Poreska uprava će 1. aprila na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prošloj godini, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi, saopštila je danas Poreska uprava.

Sva fizička lica koja su lane zaradila više od 4.269.564 dinara, dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i da sami urade eventualne korekcije ukoliko se ne slažu sa iskazanim podacima, te da tako korigovanu prijavu podnesu prihvatanjem opcije "Potpiši i podnesi".

Iz Poreske uprave navode da ako se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi, tada ne rade nikakve ispravke i dopune ali su takođe dužni da na istom portalu prijavu podnesu odabirom opcije "Potpiši i podnesi".

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2024. godine ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv njega nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Rok za plaćanje obračunatog poreza je 15. maj 2024. godine a više informacija o godišnjem porezu na dohodak građana može se naći u objašnjenju Ministarstva finansija u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2023. godinu, koje je objavljeno na sajtu ovog ministarstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike