Promene u plaćanju poreza: Šta je drugačije za paušalce

15.02.2023

09:18

0

Autor: 24sedam

Zakon o porezu na dohodak građana je izmenjen i od 1. januara ove godine neke odredbe koje se tiču paušalnih obveznika više ne važe

Promene u plaćanju poreza: Šta je drugačije za paušalce
Ilustracija - Copyright Pixabay

Poreska uprava upozorava preduzetnike koji su obveznici paušalnog plaćanja poreza, i fizička lica koja se prijavljuju za poslovnu delatnost, da je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koje su u primeni od 01. januara 2023. godine, izvršeno brisanje rokova za podnošenje poreske prijave PPDG-1R.

Rokovi su izbrisani prilikom:

1. Otpočinjanja obavljanja delatnosti
– Fizička lica koja delatnost ne registruju u Agenciji za privredne registre (npr. upisuju se u Imenik advokata koji vodi Advokatska komora), a koja se opredele da porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod, prilikom otpočinjanja obavljanja samostalne delatnosti ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave „ oznaka 2 - početak obavljanja samostalne delatnosti“.

Navedeni obveznici u obavezi su da u roku od pet dana od dana registracije u Poreskoj upravi, odnosno dana dodele PIB, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine podnesu zahtev za odobravanje paušalnog oporezivanja. Rok  do 31. decembra odnosi se na obveznike kojima će PIB biti dodeljen nakon 26. decembra.

2. Prijavljivanja prestanka, prekida i nastavka obavljanja delatnosti

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod prilikom prijavljivanja prestanka i prekida obavljanja delatnosti, kao i nastavka obavljanja delatnosti nakon prekida ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave:
„oznaka 3 - prestanak obavljanja samostalne delatnosti“;
„oznaka 4 - prekid obavljanja samostalne delatnosti“;
„oznaka 16 - nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prekida obavljanja delatnosti“.

3. Promene načina oporezivanja

Preduzetnici koji porez na prihod od obavljanja samostalne delatnosti plaćaju na stvarni prihod ne podnose poresku prijavu PPDG-1R prilikom promene načina oporezivanja iz samooporezivanja u paušalno oporezivanje sa osnovom podnošenja prijave:
„oznaka 17 - prelazak iz oporezivanja na stvarni prihod u paušalno oporezivanje“.

Kada se ne podnosi PPDG-1R?

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod nemaju obavezu podnošenja poreske prijave PPDG-1R ukoliko se navedene promene odnose na period posle 01. januara 2023. godine. U navedenim slučajevima Poreska uprava će poresku obavezu utvrditi rešenjem na osnovu podataka preuzetih iz nadležnog registracionog organa.
Za promene koje su izvršene pre navedenog datuma i dalje postoji obaveza podnošenja poreskih prijava sa odgovarajućim osnovom za podnošenje prijave.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike