Stigle nove cene goriva: Šta čeka vozače u Srbiji?

08.09.2023

10:27

0

Cena nafte gotovo da je prešla 'magičnu' granicu od 90 dolara, a evo kako će to uticati na derivate kod nas

Stigle nove cene goriva: Šta čeka vozače u Srbiji?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte opet "uzleće", što svakako nije dobra vest ni za Srbiju. Na jučerašnjem trgovanju fjučersi evropske nafte tipa brent, dostigli su u jednom trenutku gotovo 91 dolar za barel na Londonskoj berzi (ICE), nakon što su ovih dana već probile granicu najviše cene u 2023. godini od 90 dolara.

Kretanje fjučersa od jutros, kako pokazuju podaci portala oilprice.com, koji u realnom vremenu daje vrednosti, cena brenta blago se spustila na 89,53 dolara po barelu, a američka WTI se kretala po ceni od 86,36 dolara.

U međuvremenu, najnovije spekulacije sa cenom nafte za ovu godinu pokazuju da bi ona mogla da ode i na mnogo više od 100 dolara do kraja godine, kako se pominjalo početkom avgusta.

S obzirom na takvo stanje na svetskim berzama, za očekivati je da na današnjem usklađivanju cena naftnih derivata u Srbiji dođe do poskupljenja. Na sreću, samo dizela...

Tako ćemo evrodizel narednih sedam dana na pumpama plaćati maksimalno 207 dinara po litru, a benzin evropremijum BMB95 189 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo da je do danas cena na benzinskim stanicama evrodizela iznosila 204 dinara, a benzina evropremijum BMB95 189 dinara po litru, što znači da je dizel skuplji za tri dinara po litru a BMB ostaje po istoj ceni.

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca pa tako i ova aktuelna važi do 30. septembra. 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Profimedia
 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike