Manastir Bukovo: Vekovni čuvar duhovnosti Timočke Krajine (FOTO)

06.05.2024

10:17

0

Autor: I. P.

Istorija duga više od milenijuma

Manastir Bukovo: Vekovni čuvar duhovnosti Timočke Krajine (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Manastir Bukovo, smešten u idiličnom pejzažu Timočke Krajine, nedaleko od Negotina, predstavlja jedan od najznačajnijih duhovnih centara istočne Srbije. Ovaj manastir, koji pripada Eparhiji timočkoj, ima bogatu i složenu istoriju koja se proteže kroz različite epohe, od ranog hrišćanskog perioda pa sve do današnjih dana.

Prema dostupnim istorijskim izvorima, manastir je bio deo Justinijane Prime, arhiepiskopije osnovane 535. godine naređenjem cara Justinijana I. Ova arhiepiskopija, sa sedištem u Skoplju, bila je važan religijski centar za celu regiju. U to vreme, manastir Bukovo verovatno nije služio samo kao mesto molitve, već i kao centar okupljanja hrišćanske zajednice.

Kroz vekove, manastir Bukovo je često menjao svoju crkvenu jurisdikciju. Nakon raspada Justinijane Prime, manastir dolazi pod upravu Ohridske arhiepiskopije, osnovane 1014. godine, koja je obuhvatala veliki deo Balkana. Tokom osmanske vlasti, manastir je bio pod jurisdikcijom Vidinske eparhije, a nakon ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, potčinjen je Carigradskoj patrijaršiji.

Prisajedinjenje Srbiji i epoha obnove

Prisajedinjenje Timočke Krajine Srbiji obeleženo je sultanovim hatišerifom iz 1830. godine, koji je priznao autonomiju Srbije u izboru crkvenih poglavara. Knez Miloš Obrenović iskoristio je ovu priliku da 1833. godine saopšti o prisajedinjenju Timočke Krajine, čime je počela nova era za manastir. Godine 1834, nakon formalnog prisajedinjenja, rukopoložen je prvi episkop timočki G. Dositej Novaković, čime je započeta duhovna obnova manastira. Manastir Bukovo je obnovljen 1837. godine, uz značajnu donaciju kneza Miloša, koji je poklonio zvono manastiru, simbolizujući obnovljeni duhovni život.

 

Svedok tajnih sastanaka pred slom Osmanskog carstva

Manastir Bukovo svedočio je i pripremama za Prvi balkanski rat, služeći kao mesto tajnih pregovora između Srbije i Bugarske. Tokom 1910. godini, Nikola Pašić i Aleksandar Malinov održali su tajni sastanak u ovom manastiru, a 1912. godine generali Radomir Putnik i Ivan Fičev potpisali su vojnu konvenciju za zajednički rat protiv Osmanskog carstva. 

Tokom Prvog svetskog rata, manastir je doživeo bugarsku okupaciju koja je uključivala pljačku i uništavanje imovine.

 

Arhitektura i živopis

Hram manastira Bukovo posvećen je Svetom Nikolaju Čudotvorcu i predstavlja arhitektonski primerak posebne varijante moravske škole. Crkva ima izduženi trikonhos, što znači da osnova crkve sadrži tri apside koje formiraju oblik krsta. Priprata crkve nije izvorno iz doba kada je crkva sagrađena, već je prizidana naknadno. U početku, priprata je imala otvorene bočne prolaze, koji su zazidani krajem 19. veka.

Crkva je izgrađena kao jednobrodna građevina, prekrivena poluobličastim svodom, ali bez kupole. Osnova crkve se deli na četiri prostorne jedinice: pripratu, naos, soleju i oltarski prostor. Bočni transepti koji su prislonjeni uz glavni brod, kao i oltarska apsida, imaju petostrane spoljašnje oblike, dok su iznutra polukružni, i svi su prekriveni polukalotama.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Arhitektura crkve naglašava horizontalnu prostornu organizaciju koju karakterišu čvrsti zidovi i nad njima poluobličasti svod, koji zajedno sa ostalim elementima definišu unutrašnji prostor hrama. Crkva se nalazi na nadmorskoj visini od 130 metara, a u nju se ulazi preko dva kamena stepenika.

Ministarstvo kulture podržalo je projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnom slikarstvu Crkve Svetog Nikolaja Čudotvorca prošle godine.

Projekat konzervatorsko–restauratorskih radova postojećih fresaka u manastirskoj crkvi resorno ministarstvo podržalo je u okviru konkursa  u 2023. godini sa 2,4 miliona dinara.

Reč je o projektu čiji je cilj očuvanje žiovpisa u Crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca u kojoj se danas uočavaju dva sloja živopisa, od kojih je noviji iz 1902. godine i delo je Milisava Markovića iz Knjaževca, koji je oslikao veliki broj ikonostasa za crkve i manastire u ovom kraju, ali i u drugim mestima Srbije. Marković je živopis u manastiru Bukovo izveo prema nacrtima Steve Todorovića, poznatog srpskog slikara romantizma.

Projekat rekonstrukcije predviđa postojeći živopis iz 1902. godine i onih delova živopisa iz 16. i 19. veka koji su vidljivi.

 

Golgota tokom i nakon Drugog svetskog rata

Tokom Drugog svetskog rata, uprkos teškim ratnim okolnostima, manastir Bukovo je bio utočište i podrška za mnoge ljude u nevolji. Manastirsko bratstvo je, koliko je to bilo u njegovoj moći, pružalo duhovnu i materijalnu pomoć unesrećenima iz Negotina i drugih delova zemlje. Pored toga, manastir je kontinuirano podržavao narodnu kuhinju u Negotinu, lokalnu bolnicu, dečji i izbeglički dom, šaljući humanitarne pakete zarobljenicima u nemačkim logorima svakog meseca.

Manastir Bukovo takođe je pružao utočište mnogim izbeglim monasima, izbegličkim porodicama. Uprkos teškoćama, bratstvo je uz Božju pomoć uspelo da preživi ratne strahote, a sam manastir bio je više puta opljačkan.

Međutim, oslobođenje 1945. godine donelo je nove izazove. U novembru te godine, na osnovu zakona o agrarnoj reformi i eksproprijaciji, nova vlast je oduzela manastiru veći deo zemljišta. Od prvobitnih 376 hektara, manastiru je ostavljeno samo 10 hektara u neposrednoj blizini. Ova promena značajno je uticala na sposobnost manastira da nastavi sa svojim delatnostima i podrškom zajednici.

Moderni period i savremeni značaj

Nakon decenija koje su protekle u šikaniranju od strane lokalnih komunističkih vlasti, do osamdesetih godina 20. veka, manastir je doživeo niz obnova, uključujući rekonstrukciju konaka i obnavljanje crkvenih objekata.

Takođe, manastir je postao važan kulturni i duhovni centar, gde se redovno odvijaju bogosluženja i gde se neguje monaški život. Danas brastvo čini osam monaha, koji vode računa kako o duhovnom tako i o privrednom životu svetinje.

 

 

Stolarska radionica

Ovaj manastir se odlikuje raznim delatnostima koje podržavaju njegovo duhovno i materijalno funkcionisanje. Tako je, zbog velike potrebe za stolarskim proizvodima i planova za izgradnju novog konaka, u manastiru Bukovo 2002. godine osnovana stolarska radionica. Ova radionica ima zadatak da proizvodi razne drvene predmete potrebne za obnovu i izgradnju hramova, manastira i parohijskih domova širom Eparhije timočke.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Ikonopis je još jedna važna aktivnost u manastiru koja se obavlja od 1996. godine. Ovaj posao omogućava monasima da kroz umetnost dođu „licem u lice“ sa svetiteljima. 

 

Manastir danas nastavlja da igra značajnu ulogu u duhovnom životu Timočke Krajine, uz razvijene vinograde i proizvodnju vina, što predstavlja i ekonomski doprinos lokalnoj zajednici.  A monaštvo manastira Bukovo neumorno radi na očuvanju jedne od najređih i najspecifičnijih sorti grožđa u svetu - crne tamjanike. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike