Kako će UAE prestati da koriste naftu za struju: Od sunca 5.000 MW energije

06.09.2023

10:33

0

Veliki izvoznik nafte uspešno idu putem potpunog oslobađanja od nafte kao energenta za dobijanje električne energije

Kako će UAE prestati da koriste naftu za struju: Od sunca 5.000 MW energije
Ilustracija - Copyright Screesnhot:Dubai Future

Jedan od najvećih proizvođača i izvoznika nafte na svetu, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) na sigurnom su putu da se do 2050. u potpunosti oproste od korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji električne energije. U to se uverila ekipa Tanjuga, koja je u predgrađu Dubaija obišla najveću solarnu elektranu na svetu zasnovanu na IPP modelu (nezavisnim proizvođačima električne energije).

Planirano je da do 2030. godine ukupna proizvodna snaga elektrane bude 5.000 MW, a ukupna investicija je procenjena na oko 50 milijardi dirhama, što je oko 12,7 milijardi evra.

Dubai, kao regionalni tehnološki i trgovački centar, postao je pionir i lider, ne samo u ovom delu planete, već i na čitavom svetu po pitanju razvoja sektora čiste i obnovljive energije.

Razvio je niz tehnika i praksi za poboljšanje efikasnosti energetskog sektora uz racionalizaciju potrošnje i pronalaženje alternativnih rešenja za proizvodnju konvencionalne energiju, a među njima je i solarna elektrana koja nosi ime po vladaru Dubaija i premijeru UAE, Muhamedu Bin Rašid Al Maktumu.

Zamenik predsednika projekata čiste energije i diverzifikacije u „Bin Rašid“ solarnoj elektrani, Muhamed Ahmad Jame rekao je za Tanjug da se projekat izgradnje elektrane sprovodi u više faza, da je u prvoj instalirana snaga od 200 MW, u drugoj od 800 MW, tokom treće 960 MW…

- Mi sarađujemo sa privatnim sektorom. Poslujemo po IPP modelu, što je model baziran na nezavisnim proizvođačima električne energije. Prilikom svake faze formiramo tender i pozivamo investitore iz celog sveta da dođu i ulože u projekat. Zainteresovane strane mogu doći da investiraju, razviju, izgrade projekat i upravljaju investicijom narednih 30 godina - rekao nam je Jame.

Kako je objasnio, poslednjih godina stavljen je fokus na proizvodnju električne energije iz solarnog izvora jer je vizija „Bin Rašida“, da Dubai, kao trgovački centar Emirata, postane za život najugodniji i najčistiji grad na svetu sa najmanjim otiskom štetnog CO2 po atmosferu.

- Trenutno proizvodimo oko 16 procenata ukupne električne energije kojom DEVA (Agencija za upravljanje vodom i električnom energijom) snabdeva Dubai. Naš cilj je da do 2030. taj udeo u ukupnoj proizvodnji bude 25 odsto. Kada budemo završili planiranu instalaciju od 5.000 MW smanjićemo emisija CO2 za više od  6,5 miliona tona godišnje, a kako budemo rasli nakon toga smanjivaćemo i više - rekao je Jame.

U samom srcu elektrane nalazi se Inovacioni centar čija arhitektura dominira piktoresnim pustinjskim krajolikom u kome je “izniklo” polje solarnih ogledala.

Futuristički izgled centra i neobičan dizajn ističe se i u poređenju sa drugim građevinama Dubaija, kojima impresivnost ne manjka, tako da centar vredi posetiti.

Centar je zamišljan kao hab za za promociju čistih tehnologija i budućnosti održive energije u Dubaiju i čitavom regionu Srednjeg istoka.

Konkurencija sve oštrija

Kako nam je objasnila direktorka Inovacionog centra Ajša Alnuaimi, preko centra, DEVA obrazuje i obučava državljane UAE, podiže svest o održivom razvoju, ali se i bori sa rastućom konkurencijom u ovom segmentu u regionu i svetu.

- Fokusirani smo na tri ključna stuba - inovaciju, obrazovanje i inspiraciju. Obrazovanje kako bi mladima pružili znanje, veštine i sposobnosti. Pokušavamo da inspirišemo širu javnost, jer smo otvoreni za posetu i svako može da dođe i uveri se u stvarnu primenu projekata održivog razvoja. Inovacija se ogleda kroz najnovije tehnologije koje koristimo i adaptiramo za potrebe „Bin Rašid“ solarne elektrane", rekla je Alnuami.

UAE kao veliki izvoznik nafte ove godine biće druga arapska država koja će biti domaćin najznačajnije svetske konferencije na temu klimatskih promena - COP28, nakon Egipta prošle godine.

Pojedini delegati kritikovali su prošlogodišnju konferenciju navodeći da su proizvođači fosilnih goriva pokazali manjak ambicije za smanjenje emisija štetnih gasova.

UAE svojim primerom pokušava da izmeni takvu stečenu sliku i da pokaže da je moguće odgovorno upravljanje fosilnim gorivima uz maksimalno korišćenje zelenih održivih izvora energije.

Prema procenama, konferencija COP28 će okupiti oko 200 različitih nacija, a Emirati će imati dobru priliku da zajedno sa drugim zemljama donesu inovativna i održiva rešenja kako bi se brže i efikasnije postigli ciljevi iz Pariskog sporazuma, koje su zemlje članice Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) potpisale 2016. godine.

Srbija je sporazum ratifikovala u maju 2017. godine i time se obavezala da će ubuduće doprinositi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike