Nafta se zadržala visoko dok trgovci čekaju na OPEK+

05.09.2023

09:07

0

Autor: 24sedam

Cena brenta gotovo nepromenjena u odnosu na jučerašnjih 89 dolara za barel

Nafta se zadržala visoko dok trgovci čekaju na OPEK+
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Na svetskom tržištu naftom se trguje blizu najvišeg nivoa ove godine, a nakon skoka podstaknutog smanjenjem isporuke OPEK+, što je zaoštrio ionako nestabilno tržište.

Cena za globalno referentni severnomorski brent bila je skoro nepromenjen, na oko 89 dolara po barelu, nakon petodnevnog rasta koji je podigao fjučerse za više od pet odsto.

Američka srednjelaka nafta WTI se držala iznad nivoa od 85 dolara po barelu, javlja "Blumberg Adrija".

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednjih tri meseca

 

Cena nafte je porasla za oko četvrtinu od kraja juna pošto su se efekti samoinicijativne odluke o smanjenju snabdevanja, predvođenih Saudijskom Arabijom i Rusijom, odrazili na tržište. Očekuje se da će Rijad i Moskva objaviti sledeće korake u narednim danima, uz očekivano produženje smanjenja snabdevanja.

- Tri kruga smanjenja proizvodnje od Saudijske Arabije i njenih partnera iz OPEK+ od septembra 2022. u potpunosti objašnjavaju povratak velikog deficita - rekli su analitičari „Goldman Saks Grupe“, uključujući Dana Strajvena, procenjujući manjak od 2,3 miliona barela dnevno u ovom kvartalu.

Uglavnom pozitivno raspoloženje se ogleda u komentarima na APPEC konferenciji „S&P Global komoditi insajts“, koja se ove nedelje održava u Singapuru. Trgovac robom, figura „Trafigura Grup“ saopštio je da bi cene nafte mogle naglo porasti jer ih više kamatne stope i nedostatak investicija potiskuju na tržište.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike