I, nafta je otišla na 90 dolara: Rusi i Saudijci uspeli da naduvaju cenu

06.09.2023

10:14

0

Autor: 24sedam

Reperna globalna cena nafte tipa brent skočila je preko 90 dolara po barelu po prvi put u 2023.

I, nafta je otišla na 90 dolara: Rusi i Saudijci uspeli da naduvaju cenu
Ilustracija - Copyright Pixabay/wasi1370

Saudijska Arabija i Rusija saopštile su da će produžiti smanjenje isporuke nafte za 1,3 miliona barela dnevno do decembra 2023. i tržišta su odmah reagovala podiozanjem cene fjučersa za naftu do svojih 10-mesečnih maksimuma.

Barel brenta trenutno se prodaje po 89,7 dolara, a juče je cena na zatvaranju londonske ICE berze bila preko 90 dolara.

Analitičari smatraju da bi posledica ovako visoke cene mogla da bude to da inflacija duže da ostane na višim nivoima, piše „Biznis insajder“.

Plane Saudijske Arabije i Rusije da produže smanjenje proizvodnje nafte do kraja ove godine, za 1,3 miliona barela nafte dnevno u zbiru, doveo je do toga da fjučersi na sirovu naftu skoče i za brent i za američku WTI.

Ovo jednostrano smanjenje snabdevanja iz obe zemlje je van redovne proizvodne politike Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika (OPEK+), čije članice se drže ranije dogovorenog smanjenja.
- Ovi bikovski potezi značajno zaoštravaju globalno tržište nafte i mogu rezultirati samo jednom stvari: većim cenama nafte širom sveta - napisao je Horhe Leon, viši potpredsednik istraživačke firme „Ristad enerdži“, u belešci od utorka koju je video „Insajder“.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa brenta u poslednja tri meseca

 

Leon je rekao da je teško predvideti uticaj ovih rezova na inflaciju i ekonomsku politiku na Zapadu, ali je rekao da će „više cene nafte samo povećati verovatnoću još većeg fiskalnog pooštravanja, posebno u SAD, da se smanji inflacija“.

Svako ima svoje brige

Više cene nafte su loša vest za svetske centralne banke, koje od prošle godine pokušavaju da ukrote visoku inflaciju. Energija je ključni input za ekonomske aktivnosti, tako da više cene nafte generalno dovode do inflacije.

Ali to što Saudijska Arabija i Rusija zadržavaju svoje rezove u snabdevanju naftom duže znači da „nemaju interesa za ono zbog čega su centralne banke zabrinute“, napisao je Naim Aslam, glavni investicioni službenik „Zaie kapital markets“, u belešci od utorka koju je video „Insajder“.

Saudijska Arabija takođe ima svoje razloge da želi da održi cene nafte na višim nivoima, jer treba da uloži ogromne investicije u projekat ekonomske transformacije Kraljevine koji ima za cilj da odvoji svoju zavisnost od nafte, dodao je Aslam u svojoj belešci.

Rusija, koja zbog sankcija izvozi manje nafte, cenom kompenzuje gubitak na obimu.

Kako jeste, svetska potražnja za naftom je „rekordno visoka“ zbog snažnog letnjeg putovanja avionom i proizvodnje električne energije, navodi Međunarodna agencija za energiju u avgustovskom izveštaju. Dok IEA očekuje da će globalna potražnja za naftom dostići 102,2 miliona barela dnevno ove godine, ponuda je već pala na 100,9 miliona barela dnevno u julu - što ukazuje na nedostatak.

Uprkos tome, rast cena nafte je do sada ostao prigušen ove godine zbog zabrinutosti oko ekonomske mračnjaštva glavnog uvoznika Kine. Fjučersi na brent su ove godine porasli za oko pet odsto, dok su američki WTI fjučersi do sada porasli za oko osam odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike