Koliko su skuplji keš krediti: Rata malo veća, ali kamata…

11.06.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Rata gotovinskog kredita, naizgled nije porasla mnogo za godinu dana ali kada se pogleda račun kamate…

Koliko su skuplji keš krediti: Rata malo veća, ali kamata…
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay

Narodna banka Srbije ponovo je ove sedmice podigla referentnu kamatnu stopu, 14. mesec zaredom i ona je sada 6,25 odsto. To što je skuplja kamata NBS, trebalo bi da u teoriji poskupi i kredite banaka koje nameravaju da uzimaju građani i privreda, kao i kamate onih pozajmica sa varijabilnim stopama, koje su već uzete.

Ali, ideja da se poskupi novac i tako obori inflacija (koja je sa martovskog rekorda od 16,2 odsto pala na aprilskih 15,1 odsto), možda neće direktno funkcionisati kod keš kredita. Kako su u više navrata rekli sagovornici 24sedam iz bankarskih krugova, banke imaju mogućnost da na račun svojih marži ne podiži dalje kamate na kredite kao ne bi gubile nove klijente i dolazile u probleme sa isplatom kod starih.

Da li će se to i desiti, videćemo, ali primetno je da i pored stalnog rasta referentne kamate centralne banke, kamatna stopa po kojoj banke međusobno razmenjuju novac u dinarima, belibor, ne raste već treći mesec. A upravo je belibor, kao tromesečni ili šestomesečni prosek kamata, deo kamatne stope svakog „varijabilnog“ kredita u dinarima (uz maržu banke).

Ono što sada znamo je samo ono što smo već, kao potrošači, osetili na svojoj koži – rast kamata.

Da li je rata rasla "simbolično"

Ako gledamo samo gotovinske kredite u dinarima, i to samo za period od poslednjih godinu dana, mesečna rata naizgled nije skočila mnogo. Na primeru kredita od 120.000 dinara (oko 1.000 evra u dinarima), uzetog na otplatu od godinu dana, mesečna rata je sa 10.458 dinar povećana na 10.624 dinara. To je samo nekih 166 dinara, što je polovina najjeftinije paklice cigareta.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kamatne stope na kredite u dinarima u poslednjih godinu dana

 

Međutim, situacija izgleda ozbiljnije kada se pogledaju kamatne stope, a time i kamate. Prosečna ponderisana kamatna stopa za nove gotovinske kredite banaka, prema podacima NBS, je sa 8,67 odsto u aprilu prošle godine porasla na 11,94 odsto u aprilu 2023. To je skok od 37,7 odsto.

Kod starih kredita je otišla nešto manje uvis, sa 8,52 otišla na 11,08 odsto.

Na našem primeru, prema kalkulatoru kredita sa sajta NBS,  to znači da će ukupna kamata plaćena banci za kredit od 120.000 dinara biti 7.493 dinara umesto 5.492 dinara. To je već „okrugla“ cifra od 2.000 dinara na relativno mali iznos. Ako je iznos ozbiljniji, recimo zajam za automobil od 600.000 dinara (oko 5.100 evra) na tri godine, razlika u kamati prelazi 30.000 dinara.

Kamate možda neće dalje rasti, ili neće rasti mnogo ali svakako neće padati. Bar ne neko vreme, uči nas istorija.

Nakon prošle velike globalne finansijske krize, 2008/09 godine, kamatne stope su u Srbiji za gotovinske kredite pale ispod 10 odsto tek u martu 2016 godine. Banke nisu obarale kamate građanima (i privredi) iako je, recimo, tromesečni belibor ponirao.

Screenshot/Kamatica.com
Međubankarska kamata na dinare od krize do krize

 

Prema podacima portala Kamatica, belibor se srozao sa 17,4 odsto u junu 2009, na manje od devet odsto godinu dana kasnije, a zatim i sa 14 odsto u januaru 2011. na 3,3 odsto u martu 2016.

Tek tada je kamata za građane postala “normaln(ij)a“. Nadamo se da ovoga puta nećemo na „normalnost“ čekati sedam, osam godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike