ECB drži dignutu "ručnu": Inflacija i dalje daleko od pobeđene

11.04.2024

14:50

0

Autor: G.M.Š.

Evropska centralna banka ni ovoga meseca nije počela da spušta referentne kamatne stope

ECB drži dignutu "ručnu":  Inflacija i dalje daleko od pobeđene
Copyright Tanjug/Arne Dedert/dpa via AP

Upravni savet Evropske centralne banake je danas odlučio da tri ključne kamatne stope ECB-a ostanu nepromenjene i tako "razočara" tržikšte koje već dugo čekuje da one počnu da padaju.

-- Pristigle informacije su u velikoj meri potvrdile prethodnu procenu Upravnog saveta o srednjoročnim izgledima za inflaciju. Inflacija je nastavila da pada, predvođena nižom inflacijom cena hrane i roba. Većina mera osnovne inflacije ublažava se, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju deo porasta troškova rada u svoj profit. Uslovi finansiranja ostaju restriktivni, a prošla povećanja kamatnih stopa i dalje opterećuju potražnju, što pomaže u smanjenju inflacije. Ali domaći pritisci na cene su jaki i održavaju visoku inflaciju cena usluga -- objasnila je šefira ECB, Kristin Lagard na konferenciji za novinare.

Kako se navodi iz ECB, uslovi finansiranja su i dalje restriktivni, a prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje smanjuju potražnju, što pomaže u obaranju inflacije u evrozoni. Uprkos tome, domaći pritisci na cene su i dalje snažni i inflacija u sektoru usluga je i dalje visoka, dodaje se u izveštaju.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnoj proceni, u martu pala sa februarskih 2,6% na 2,4%, objavio je početkom aprila Evrostat na svojoj veb stranici. Tržišta su očekivala da će inflacija ostati nepromenjena na mesečnom nivou i iznositi 2,6%.

Tanjug/Arne Dedert/dpa via AP
 

 

Upravni savet je, kažu iz ECB odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od 2%. Smatraju da su ključne kamatne stope ECB na nivoima koji daju značajan doprinos tekućem procesu dezinflacije.

-- Buduće odluke Upravnog saveta će obezbediti da njegove kamatne stope ostanu dovoljno restriktivne koliko god bude potrebno. Ako bi ažurirana procena Upravnog saveta o izgledima za inflaciju, dinamici osnovne inflacije i jačini transmisije monetarne politike dodatno povećala njegovo poverenje da se inflacija kontinuirano približava ciljnoj vrednosti, bilo bi prikladno smanjiti trenutni nivo ograničenja monetarne politike. U svakom slučaju, Upravni savet će nastaviti da sledi pristup zavisan od podataka i pristup od sastanka do sastanka za određivanje odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja, i ne obavezuje se unapred na određenu putanju stope - istiće Lagard.

Ključne kamatne stope ECB

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na nivou od 4,50%, 4,75% i 4,00% respektivno.
Program kupovine imovine (APP) i program kupovine u hitnim slučajevima pandemije (PEPP)

Portfolio APP-a opada izmerenim i predvidljivim tempom, pošto Evrosistem više ne reinvestira otplate glavnice iz hartija od vrednosti koje dospevaju.

Upravni savet namerava da nastavi da u potpunosti reinvestira otplate glavnice iz dospelih hartija od vrednosti kupljenih u okviru PEPP-a tokom prve polovine 2024. Tokom druge polovine godine namerava da smanji PEPP portfelj za 7,5 milijardi evra mesečno U proseku. Upravni savet namerava da prekine reinvestiranje u okviru PEPP-a krajem 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike