Nemcima za stan treba koliko i Srbima?

08.04.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Teorijski, Nemcu sa prosečnom platom treba i do 14 godina "da se skući“, i to ako sve pare daje na stan. Toliki je prosek i u Srbiji

Nemcima za stan treba koliko i Srbima?
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Stanovnici Nemačke moraju da rade za vlastitu nekretninu od 10 do 14 godina – pod „teorijskim“ uslovom da celu svoju neto platu daju samo u tu svrhu, piše Fenix-magazin.de. Zanimljivo je da, ako se gledaju prosečne plate, do 14 godina treba i građanima u Srbiji.

Imati sopstveni stan ili kuću san je velike većine stanovnika širom Evrope, ali dobar deo njih taj san teško ostvaruje čak i u bogatoj Nemačkoj. Rastuće kamatne stope i visoki troškovi izgradnje su većini Nemaca ovih godina dodatno otežali kupovinu vlastitog doma.

Šta pokazuje računica...

Trenutna procena „Imoskaut24“ (Immoscout24), nemačke onlajn platforme za stambene i poslovne nekretnine, pokazuje da kupci u proseku moraju da rade do 11 godina kako bi kupili stan od 80 kvadrata. Naravno, pod uslovom da celokupni neto prihod domaćinstva ulože u nekretninu.

Za stanove u novim zgradama zainteresovani moraju da rade čak i do 14 godina. Posedovanje svog doma najskuplje je u Bavarskoj i Baden-Virtembergu.

"Imoskaut24“ je do ove računice došao prikupljanjem prosečne tražene cene za trosoban stan od 80 kvadratnih metara "prosečne opremljenosti“. Potom je ta svota podeljena s prosečnim godišnjim neto prihodom domaćinstva, navode nemački mediji.

Sa sličnom metodom u Srbiji se, sa prosečenom platom iz februara ove godine od 705 evra (8.500 evra godišnje) dobija teorijski porodični budžet za stan od 9.300 evra godišnje. Do ove svote smo došli kada smo prosečnu platu uvećali za desetak odsto, koliko je bila razlika između prosečne potrošnje domaćinstva po poslednjoj Anketi o potrošnji domaćinstva Republičkog zavoda za statistiku za 2021. godinu (objavljeno 15. aprila 2022.) i prosečne plate u toj godini.

Uz prosečnu cenu od 1.500 evra za kvadrat (120.000 evra za stan od 80 kvadrata) u Srbiji iz 2022. godine, dobije se da se to "može platiti“ za nešto manje od 13 godina.

I u nemačkom i u srpskom slučaju iz ove površne računice isključeni su i svi prateći troškovi kupovine stana i troškovi samog finansiranja kupovine.

U metropoloma brže do stana

Prosečni neto prihodi domaćinstva u metropolama viši su nego proseci u saveznim državama Nemačke, ali su i tražene cene nekretnina u velikim gradovima znatno veće. Međutim, bolji su od proseka zemlje.

Tako bi kupac morao da radi u proseku nešto više od 11 godina za stan u Minhenu, nešto manje od 10 godina u Frankfurtu na Majni, a još manje od toga u Štutgartu.

Pixabay
 

Kada se uporede cifre sa Beogradom, gde je prosečna neto plata 930 evra (11.160 evra godišnje), to bi dalo godišnji prihod domaćinstva od 12.300 evra. Ako je u srpskoj prestonici prosečan kvadratni metar stana 1.815 evra (145.200 evra za stan od 80 kvadrata), dobijamo da se stan može kupiti za manje od 12 godina ako se daje celokupni prihod domaćinstva.

Nemci po kupovini stanova ne prednjače u Evropi

Nemci u proseku rade 38,8 godina, navodi „Imoskaut“ ali im to ne pomaže mnogo da lakše dođu do stana. Gesa Krokford, direktori „Imoskauta“, kaže kako je Nemačka “lošije pozicionirana od gotovo bilo koje druge zemlje u Evropi” kada je reč o vlasništvu nad nekretninama.

- Posebno u kontekstu povećanih troškova finansiranja i usporene novogradnje, sada se mora podržati više vlasništva na nekretninama u Nemačkoj - kaže Krokford.

A ako je ovako „bogatim Nemcima“, kako li je tek drugima po Evropi. U analizi „Dilojta“, koja je objavljena u avgustu 2022. godine, najteže do stana u Evropi dolaze Česi. Njima je potrebno 13,3 godišnjih (bruto) plata da bi se kupio stan od 70 kvadrata. Slede njihova nekadašnja „braća“ po državi Slovaci, (12,8) a onda su tu i Srbi.

Screenshot: Dilojt

 

Prema računici računovodstveno-konsultantske firme u Srbiji je potrebno 11,5 godina rada a da se ne da dinar ni državi ni na išta drugo, da se dođe do stana.

 

S druge strane, najlakše da sopstvenog krova nad glavom dođu Irci, kojima za tako nešto trebaju samo tri godišnje bruto plate, a ne mnogo više Norvežanima (4,4) i Belgijancima (4,5).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike