Prodavci ne spuštaju cene: Gde je kvadrat skočio gotovo duplo više nego u Beogradu?

07.04.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Cene nekretnine, i pored slabije prođe na tržištu, ne padaju bar ako je sudeći po onima koje se oglašavaju na internetu

Prodavci ne spuštaju cene: Gde je kvadrat skočio gotovo duplo više nego u Beogradu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

U martu 2023. godine, cene kvadrata nekretnina oglašenih za prodaju su u Srbiji porasle u proseku za 2,25 odsto u odnosu na februar, što ponovo daje više od 20 odsto rasta godišnje, pokazuju podaci specijalizovanog portala Mojanekretnina.rs.

Cena je na mesečnom nivou najviše skočila u Beogradu (3,30 odsto), gde prosečna cena oglašenog kvadrata iznosi 2.409 evra.

Prilično je manji mesečni skok zabeležen u Novom Sadu (1,98 odsto), na 2.340 evra, kolika je stopa rasta i u Kragujevcu (1,97 osto), gde se za kvadratni metar sada traži 1.126 evra.

Od većih gradova u Srbiji, u Nišu je došlo do blagog pada (0,02 odsto), i tamo je prosečna cena kvadrata u oglasima iznosila 1.441 evra.

Po oglasima se baš i ne vidi da su cene počele da se "smiruju", kao što već neko vreme najavljuju renomirane agencije iz branše, ali iz oglasa se ne vidi prava slika tržišta koje je već nekoliko meseci usporeno.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Investitori se premišljaju: Građevinske dozvole u opadanju

- Tek na pojedinim lokacijama dolazi do smirivanja tržišta koje je generalno i dalje usijano. Trgovina jeste smanjena ali po većim cenama, pa je obim ostao nepromenjen. Primećujemo i trend da se kupuju nekretnine manje kvadrature, jer renta će uvek biti zanimljiva opcija. Sve to zajedno ipak govori da bi rast mogao znatno da se uspori ove godine – kaže za 24sedam Igor Manjenčić, direktor Mojanekretnina.rs.

Ni kod rentiranja cene baš neće da stanu

Kada su cene izdavanja u pitanju, promene su znatno manje nego što se viđalo u drugoj polovini 2022. godine ali izgleda da cene odbijaju da stanu. Mesečno, to je povećanja cena od 1,53 odsto.
Najveći rast nije zabeležen ni u Beogradu ni u Novom Sadu, već u Kragujevcu i to za 2,91 odsto. Tamo sada za dvosoban stan traže u proseku 265€.
U Beogradu, gde je renta porasla 2,11 odsto sada je prosek neverovatnih 700 evra, a u Nišu s rastom od  1,81 odsto 337 evra.
Stanarina u Novom Sadu je u martu ispratila pad oglašene cene kupoprodaje, pa je u proseku cena renta manja u odnosu na prethodni mesec za 0,18 odsto. Za dvosoban stan sada se traži ne malih 516 evra, u proseku.

U prilog stagnaciji građevinskog sektora u javnosti se navodi i podatak da broj izdatih građevinskih dozvola pada u Srbiji već devet, deset, meseci. Međutim, kod stanogradnje taj trend prisutan je tek poslednjih tri, četiri meseca. No, i to je neizvesno koliko će i kako uticati na cene na tržištu stanova.

- Broj građevinskih dozvola oslikava dugoročna očekivanja investitora. Za sada ima dovoljno stanova u ponudi tako da smanjena izgradnja ne utiče na cenu izgrađenih stanova. Ukoliko potražnja ostane ista uprkos inflaciji i težem kreditiranju, a ponuda stanova bude manja, to će dovesti do povećanja cena – objašnjava Manjenčić.

Beograd izgubio primat u skoku cena

Međutim, iako je mesečni rast februar-mart bio najveći u najvećem srpskom gradu, Beograd ne prednjači i u godišnjem povećanju cene.

Printscreen/Moja nekretnina
U oglasima neka "krize cena": Tržište stanova u Beogradu

 

Kada se gleda promena cena nekretnina na godišnjem nivou, na gotovo svim lokacijama je cena nekretnina skočila za preko 20 odsto. Ali to je prosek, a stope po gradovima pojedinačno značajno odstupaju od toga.

U Novom Sadu je u proteklih godinu dana cena kvadrata na oglasima skočila za 40,70 odsto, što je gotovo dvostruko u odnosu na Beograd, gde je povećanje „samo“ 26,21 odsto.

I u Nišu je impozantno koliko sada više novca prodavci traže za svoje nekretnine – 34,05 odsto, dok ni u Kragujevcu stanove i kuće gazde ne cene manje – 30,85 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike