Hrvati besni, žale se na masovna poskupljenja nakon uvođenja evra

03.01.2023

12:32

1

Društvene mreže pune su raznih primera brojnih poskupljenja, bilo da se radi o prodavnicama, frizerskim salonima ili parkiranju

Hrvati besni, žale se na masovna poskupljenja nakon uvođenja evra
Zagreb - Copyright Pixabay

Većina pritužbi građana odnosi se na to da je došlo do zaokruživanja na okrugli broj evra. Na primer, ako je nešto koštalo 13 kuna, cena je "zaokružena" na dva evra, što je značajno poskupljenje. Naime, pre uvođenja evra, 1. januara ove godine, jedan evro vredeo je 7,5 kuna.

Na Redditu je već juče otvorena grupa u kojoj stotine ljudi pišu o poskupljenjima i navode brojne primere.

- Muško šišanje kod lokalne frizerke je 60 kuna. Dođem pre par dana, a ona kaže da će da zaokruži na 10 evra, 'da i vama i nama bude lakše' - naveo je jedan korisnik.

- Kafa s mlekom u kafiću gde idem ceo život skočila sa 12 na 15 kuna - navodi jedna korisnica.

Index je dobio više fotografija iz prodavnica, a korisnici tvrde da je reč o stvarima koje su pre samo dva dana koštale znatno manje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sazvao je juče sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima. Kako je naveo u poruci objavljenoj na Tviteru, sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezan za dalje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cena.

Šta je neopravdani rast cena

- Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga - poručio je Plenković.

Na sastanku Plenkovića s ministrima i šefovima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata dogovoreno je da ministar ekonomije Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca.

Šta se zapravo smatra neopravdanim povećanjem cena, zbog kojeg je reagovao i Plenković? Evo što piše na službenoj vladinoj stranici Euro.hr:

Profimedia
 

- Prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne sme da bude u nepovoljnijem finansijskom položaju nego što bi bio da evro nije uveden. Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja, nužno je ispravno i tačno primeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno da odražava cenu koja se naplaćuje potrošaču i ne sme da se zaokružuje ni naviše, ali ni naniže. Opseg iskazanih cena u kuni i evru mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima preračunavanja i zaokruživanja primenom fiksnog kursa konverzije u njegovom punom brojčanom iznosu.

- Samo uvođenje evra nikako ne sme biti, niti je opravdan razlog za povećanje cena proizvoda - navodi se takođe.

Pravila preračunavanja i zaokruživanja

Na stranici stoji da to konkretno znači da od početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja do dana uvođenja evra u svrhu informisanja potrošača, cena koja se naplaćuje u kunama mora da bude preračunata i istaknuta i u evrima, uz ispravnu primenu fiksnog kursa konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

- Od dana uvođenja evra do završetka razdoblja dvojnog iskazivanja cena koja se naplaćuje u evrima mora biti ispravno preračunata i navedena u kunama, i to s ciljem informisanja potrošača te uz primenu fiksnog kursa konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

Ključno načelo uvođenja evra jeste zaštita potrošača i potrošač ne sme biti u finansijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da evro nije uveden. Samo uvođenje evra nikako ne sme biti, niti je opravdan razlog za povećanje cena proizvoda -zaključuje se na stranici Euro.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike