Kako se plaća u Hrvatskoj prvog radnog dana od kada je uveden evro: "Mnogi su se uplašili kako će to izgledati"

02.01.2023

22:50

0

U toku je period dvostrukog opticaja, koji traje do 15. januara

Kako se plaća u Hrvatskoj prvog radnog dana od kada je uveden evro: "Mnogi su se uplašili kako će to izgledati"
Ilustracija - Copyright hnb.hr

Danas je u Hrvatskoj prvi radni dan otkako je ova zemlja ušla u evrozonu, jer zbog praznika većina nije radila 1- januara kada je ova zemlja zvanično ušla u Šengen i uvela evro kao valutu.

Kako prenosi portal Index.hr prilagođavanje na evro prolazi u najboljem redu jer još uvek postoji mogućnost da se transakcije obave kunama, jer je u toku period dvostrukog opticaja.

- Prilagođavanje prolazi u redu i baš sam iznenađena da su ljudi sve to dobro prihvatili. Neki dođu sa kunama, neki sa evrima pa se dogovorimo kako će plaćati odnosno šta im više odgovara. Mnogi su se uplašili kako će to izgledati jer su uplašeni da će morati vraćati samo evre - rekla je za Index Safija s pulske pijace.

U naredne dve nedelje građani Hrvatske moći će kao zakonsko sredstvo plaćanja koriste i kune, a iznosi koji se  moraju platiti ili obračunati preračunavaju se po fiksnom kursu konverzije koji je postavljen na nivou od 1 evro = 7,53450 kuna. Do kraja 2023. godine kune će moći da se menjaju u evre u finansijskim institucijama, a nakon toga samo u Narodnoj banci Hrvatske.

Novčanice se mogu menjati zauvek, a kovanice samo u naredne tri godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike