Poskupele cigarete: Pušači, spremite deset dinara više

31.12.2022

12:28

0

Autor: 24sedam

Cigarete su u Srbiji od danas skuplje zbog redovnog usklađivanja akcize sa EU

Poskupele cigarete: Pušači, spremite deset dinara više
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zbog postepenog usklađivanja akcize na duvanske proizvodnje u Srbiji sa EU, cigarete su od danas na  trafikama skuplje u proseku deset dinara po paklici.

Menja se i iznos akcize na „nove cigarete“, odnosno tečnosti za punjenje elektronskih cigareta. Ona se uvećava za dinar po kubnom milimetru.

Najjeftinija marka klasičnih cigareta tako košta 310, a najskuplja oko 600 dinara.

Po akciznom kalendar, krajem 2020. godine, cigarete zbog više trošarine poskupljuju dva puta godišnje, u januaru i julu, i to u proseku za 10 dinara.

Na cenu cigareta zaračunava se fiksna akciza koja se povećava u nominalnom iznosu i proporcionalna akciza od 33 odsto, čija stopa se ne menja. Na sve to se dodaje i porez na dodatu vrednost (PDV), pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvođaći povećati cenu.

Podizanje cena cigareta trajaće do 2025. godine dok se ne dostigne usklađenost nivoa akcize (i cene) sa standardima EU. Država bi na kraju povećanja trebalo da „uzima“  najmanje 90 evra na 1.000 cigareta, umesto sadašnjih 70. Samo od jedne paklice trebalo bi da se u proseku u budžet slije 1,8 evra.

U Austriji je trenutno prosečna cena po paklici 5,1 evro, u Češkoj 3,53 evra, Mađarskoj 3,90 evra, Sloveniji 3,69 evra, a u Italiji 4,90 evra, dok je u Bugarskoj 2,5 evra, a u Irskoj devet evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike