Mali: Dogovorena još dva poskupljenja struje sa MMF-om

23.12.2022

10:30

0

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je sa MMF-om dogovoreno da naredne godine budu još dva poskupljenja struje

Mali: Dogovorena još dva poskupljenja struje sa MMF-om
Ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije, Siniša Mali - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

U Srbiji će struja poskupeti u 2023. godini u januaru i još dva puta tokom godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali, i dodao da će ona biti daleko manje od poskupljenja u Evropi.

- Ta poskupljenja će se uklopiti u inflaciju koja je za sledeću godinu projektovana na 11,3 odsto i cena struje će biti daleko ispod onoga što vidimo u Evropi - rekao je Mali nakon predstavljanja novog načina održavanja nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".

Ministarka energeteike Dubravka Đedović je rekla danas da da je Međunarodni monetarni fond (MMF), koji predlaže novo poskupljenje struje, važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da Vlada ima svoj plan.

- Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, ima više faktora koji utiču na to - rekla je ministarka Đedović.

Premijerka Ana Brnabiće je pre mesec dana takođe rekla da "poskupljenja neće biti velika".

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će i ako poskupe struja i gas, ti energenti u Srbiji i dalje biti u okviru kupovne moći građana.

- Ako budemo morali da dižemo cene i struje i gasa, to neće biti dvocifreno povećanje, i neće biti iznad kupovne moći građana - rekla je ona.

Premijerka je ocenila da je neizdrživo koliko su cene tih energenata subvencionisane i za građane i za privredu.

„Nismo prezaduženi“

Ministar Siniša Mali je, odgovarajući na pitanja novinara, negirao ocenu Fiskalnog saveta da smo prezadužena zemlja.
- Srbija nije prezadužena, jer je udeo javnog duga u BDP-u 55,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata i ispod proseka EU koji je 95 procenata. Slažem se sa podacima Fiskalnog saveta, ali se ne slažem sa zaključcima - rekao je ministar finansija.

Mali je naglasio da se krediti koje vlada uzima koriste za investicije, a ne za potrošnju, kao 2008. godine i da se stari krediti uredno vraćaju.

- Do kraja ove godine imaćemo udeo javnog duga u BDP-u će biti 55,5 odsto, pa kako smo onda prezaduženi? To je naša pobeda, s obzirom na sva ulaganja u sektor energetike koja smo imali ove godine - naglasio je Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike