Dr Propast predvideo krizu iz 2008, a sada kaže: "Postoji velika pretnja, čeka nas duboki pad"

20.12.2022

19:49

0

Autor: 24sedam

Rubini, poznatiji pod nadimkom Dr Propast, sada je dao novu, sumornu sliku o tome šta se 2023. godine sprema globalnoj ekonomiji

Dr Propast predvideo krizu iz 2008, a sada kaže: "Postoji velika pretnja, čeka nas duboki pad"
Nurijel Rubini - Dr Propast - Copyright 24sedam/Profimedia/YouTube

Svet je sada u usporenoj železničkoj olupini. Postoje velike nove pretnje koje pre nisu postojale, one se gomilaju, a mi radimo vrlo malo po tom pitanju – naglasio je američki ekonomista Nurijel Rubini u intervjuu za Fajnenšel Tajms.

Rubini, poznatiji pod nadimkom Dr Propast, predvideo je ekonomsku krizu iz 2008. godine, a sada je dao novu, sumornu sliku o tome šta se 2023. godine sprema globalnoj ekonomiji. On je inače poznat po svojim pesimističnim predviđanjima.

"Stanje pripravnosti"

Rubini je istakao da spoj starih i novih problema predstavlja veliki rizik za svet. Kako kaže, kombinacija inflacije, veštačke inteligencije, klimatskih promena i rizika od Trećeg svetskog rata ima ogroman globalni uticaj.

- Moramo da naučimo da živimo u stanju pripravnosti - rekao je on.

Dr Propast smatra da će nam za pozitivan ishod biti potrebna sreća, globalna saradnja i ekonomski rast bez presedana.

Proširujući svoja loša predviđanja za sledeću godinu, Rubini je osudio američke Federalne rezerve (Fed) zbog promašaja inflacije, upozoravajući da postoji sigurna šansa da će privreda krenuti u recesiju kao rezultat agresivnog povećanja kamatnih stopa Fed-a.

Pogrešna politika

Samo prošle nedelje, Fed je podigao stope za 50 baznih poena dok nastavlja borbu za snižavanje inflacije sa skoro 40-godišnjih maksimuma na cilj od dva odsto. Centralna banka je od marta povećala troškove pozajmljivanja novca za više od 400 baznih poena, što je podstaklo oštar pad finansijskog tržišta u svim klasama imovine.

AP Photo/Elise Amendola
 

- Konvencionalna mudrost, koja dolazi od kreatora politike ili Volstrita, bila je sistematski pogrešna. Prvo su rekli da će inflacija biti prolazna. Zatim se vodila debata o tome da li je porast inflacije uzrokovan lošom politikom ili lošom srećom - rekao je Rubini.

On je upozorio da će predstojeći ekonomski pad biti ozbiljan.

- Ne, ovo neće biti kratka i plitka recesija, biće duboka i dugotrajna – naglasio je Dr Propast.

I berze na gubitku...

Sa inflacijom u SAD od 7,1 odsto i nezaposlenošću od 3,7 odsto, Rubini je takođe upozorio da će najveća svetska ekonomija gotovo sigurno biti suočena sa “teškim sletanjem” (hard landing, termin koji u ekonomiji predstavlja ekonomski pad koji se ne može kontrolisati).

AP Photo/Bebeto Matthews
 

Ranije ovog meseca, Rubini je upozorio na potencijalne gubitke na berzi, s obzirom na verovatnoću recesije u SAD. Predvideo je da bi S&P 500 mogao pasti čak 25 odsto, ako se američka ekonomija smanji sledeće godine.

Takođe, on je istakao i da će doći do pucanja brojnih korporacija koje neće izdržati pritisak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike