Indija rutinski kupuje rusku naftu: „Videćemo šta Evropa i SAD nude“

11.10.2022

07:35

0

U Nju Delhiju ne brinu mnogo za ruska trvenja sa EU i SAD i gledaju da na svetskom tržištu prođu što bezbolnije

Indija rutinski kupuje rusku naftu: „Videćemo šta Evropa i SAD nude“
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Indija održava „zdrav dijalog” s Rusijom, a videće i šta Evropa i SAD nude po pitanju energetike u zamenu za „pritisak“ na Moskvu.

Indijski ministar za naftu Hardip Sing Puri za Rojters kaže da Indija „aktivno prati“ premiju saudijske cene nafte za Aziju, nakon što se grupa OPEK+ prošle nedelje dogovorila da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno (počev od sledećeg meseca).

- Na kraju, kada se situacija ovako razvija, potrošači počinju da igraju aktivnu ulogu - naveo je on, aludirajući na globalni energetski balans i "nenamerne posledice" odluke alijanse OPEK+.
Dodao je da bi previsoke cene nafte mogle da pogoršaju inflaciju, gurnu svetsku ekonomija u recesiju i smanje potražnju za naftom.

Što se tiče predloženog ograničenja cena Evropske unije za kupovinu ruske nafte, Puri je istakao da to još nije definisano.

- Ako Evropljani dođu sa planom, videćemo kako će on ići. Ni u jednoj fazi nam nikada nije rečeno da ne kupujemo rusku naftu - rekao je indijski ministar, misleći na razgovore sa zvaničnicima o globalnom snabdevanju energentima.

Indija je postala veliki kupac ruske nafte nakon uvođenja sankcija Rusiji iz SAD i EU. Rusi povremeno ne mogu ni da postignu da ispune sve narudžbine, a Indija obilato koristi diskont koji je Moskva primorana da daje zbog sankcija i "proterivanja" njene nafte i dizela sa Zapada.

Puri se ove nedelje sastao s američkom sekretarkom za energetiku Dženifer Granholm i savetnikom za energetsku bezbednost SAD Amosom Hohštajnom u Vašingtonu, gde su, osim o energetskoj bezbednosti, razgovarali i o saradnji u oblasti biogoriva i čiste energije.

On se u Hjustonu sastao i sa rukovodiocima "Ekson mobajla", s predstavnicima kompanije za pružanje usluga na naftnim poljima "Bejker Hjuz" i sa proizvođačima tečnog prirodnog gasa.

Pitanje "Sahalina-1" otvoreno

Puri kaže da će Nju Delhi razmotriti i šta se nudi iz Moskve, nakon najavljene reorganizacije vlasništva nad poljem nafte i gasa "Sahalin-1".

Rusija je prošle nedelje objavila dekret kojim se omogućava zaplena 30 posto udela američkog "Ekson mobajla" u "Sahalinu-1" i daje novoosnovanoj ruskoj državnoj kompaniji ovlašćenje da odluči da li strani akcionari, uključujući indijsku kompaniju "ONGC Videš", mogu da zadrže učešće u tom projektu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike