OPEK je u pravu: Nafta se sve manje traži, pada cena

26.10.2022

07:53

0

Autor: 24sedam

Cena nafte na svetskom tržištu je daleko od „normalne“ ali je bar počela da pada zbog usporenja privrede u nekim razvijenim zemljama

OPEK je u pravu: Nafta se sve manje traži, pada cena
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Cena sirove nafte na svetskim berzama je u padu i to pokazuje da je odluka OPEK+ da se sreže proizvodnja u novembru kako tržište ne bi bilo preplavljeno, bila ispravna.

Brent se trenutno kotira za novembarsku isporuku na 92,3 dolara i praktično je u padu već treću nedelju. Daleko je od „normalnog“ nivoa od 65 ili 70 dolara kako je bilo pre kovida i njime uzrokovane krize, ali nije ni 128 dolara koliko je bila na vrhuncu u martu.

Američka srednjelaka nafta WTI pala je na 84,4 dolara.

Nafta je pojeftinila jer je redovni američki izveštaj o industriji pokazao rast domaćih zaliha sirove nafte. Ulagači su zabrinuti zbog slabije potražnje usred usporavanja rasta, kao u SAD tako i u Evropi i Kini.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je, takođe, oslobodila 15 miliona barela sirove nafte iz nacionalnih strateških rezervi, kako bi obuzdala cenu što je dodatno doprinelo hlađenju tržišta.

Na to je u utorak ministar energetike Saudijske Arabije kritikovao glavne uvoznike zbog pokušaja da „ukrote cene“ prodajom svojih zaliha, dok pritiskaju OPEK da poveća proizvodnju.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih godinu dana

 

Američki institut za naftu izvestio je da su se zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama prošle nedelje povećale za oko 4,5 miliona barela. Vladini podaci biće objavljeni kasnije u sredu, usred povećane zabrinutosti u vezi sa zalihama, uključujući dizel.

Investitori nisu sigurni u kom će pravcu cena, jer evidentno je usporavanja potražnje dok centralne banke podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, ali pooštrene mere Evropske unije za ruske tokove od decembra bi mogle da izazovu manjak a time i više cene.

- Ako pitate mene hoće li cene nafte skočiti kao odgovor na to u decembru, možda neće, jer je Rusija već preusmerila svoj izvoz drugde – kaže Šon Lim, analitičar za naftu i gas u „RHB Investment Bank“ a prenosi Blumberg Adria.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike