"Gas za Srbiju će morati da poskupi": Čeka se formula

10.05.2022

14:10

0

Između ''Gasproma'' i ''Srbijagasa'' treba da bude dogovorena formula za računanje cene gasa, istakao je Vojislav Vuletić

"Gas za Srbiju će morati da poskupi": Čeka se formula
gas - Copyright AP Photo/Sergei Grits, File

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da nova cena gasa za Srbiju mora da bude viša nego sada, jer je cena nafte skočila, ali da možda neće pratiti cenu sirove nafte koja je skočila 100 odsto.

- Po ugovoru sa Gaspromom uvek je cena nafte određivala cenu gasa. Pošto je ona porasla 100 odsto, onda će i nama cena gasa morati da poraste. Da li će da bude 100 odsto nije sigurno, zato što će između ''Gasproma'' i ''Srbijagasa'' da bude dogovorena formula za računanje cene gasa - rekao je Vuletić za Tanjug.

Rusi štite svoje interese

On je naglasio kako ne veruje da može da dođe do prekida isporuka ruskog gasa na evropsko tržište.

- Gas je vrlo tražena roba na evropskom tržištu, a Rusi je imaju u dovoljnim količinama. A to što Rusi traže da se plaća u rubljama je potpuno ekonomski opravdano. SAD su odštampale veliku količinu bezvrednog novca, EU je odštampala veliku količinu bezvrednih evra. I sad da vi dogovorite jednu cenu, sledeće godine ta cena je ista, ali vrednost tih valuta nije ista i zato su Rusi tražili da se obračunava prema ruskoj rublji. Kakva bude vrednost rublje da se tako obračunava i plaća u dolarima ili evrima. Mislim da je to ruska strana pametno uradila štiteći svoje interese - ocenio je Vuletić.

Naveo je da se Evropa gasom snabdeva iz Holandije, Škotske, Norveške, Rusije i Alžira, s tim da alžirski gas dobijaju Italija i Španija koje su gasovodom povezena preko Sredozemnog mora sa tom afričkom zemljom.

- Nešto malo dolazi tečnog gasa iz Katara i nekih drugih zemalja, tako da se Evropa za sada pokriva otprilike sa 35 do 40 dosto iz Rusije, 34 do 40 odsto iz ove tri zemlje iz Evrope koje sam pomenuo malopre i ostatak iz ostalih izvora u svetu. Mislim da je dobro ako može da se pronađe neki novi izvor, a najbliži u orkuženju je u Iranu - rekao je Vuletić.

Ocenio je da Amerikanci maltretiraju Evropu, jer joj ne dozvoljavaju da aktivira gasovod Severni tok 2 i sprečavaju je da se snabdeva iz najvećeg svetskog ležišta u Iranu, sprečavajući time tu zemlju da zarađuje prodajući gas.

Izvanredan izvor gasa

- Međutim. mislim da okolnosti moraju da se promene i da će Evropa dobijati iranski gas iz ležišta Južni Pars. Njegov kapacitet je 750 miliona kubnih metara na dan, a mi trošimo dve milijarde godišnje, što je trodnevna proizvodnja tog gasnog ležišta - rekao je Vuletić.

Ocenio je da je to izvanredan izvor gasa za Evropu koje može odmah da se iskoristi, jer je potpuno opremljeno za proizvodnju. Za druge, bliže izvore gasa o kojima se govori Vuletić kaže da su samo američke priče na koje Evropa naseda.

Printscreen/Youtube
 

- Nabuko gasovod je bila priča, Nabuko vest još jedna priča, Tanap treća priča, Tesla četvrta priča. Kolko god amerikacni pomenuli mogućnosti nekog snabdevanja de će oni da pomognu, na to ne treba računati, jer tu nema gasa. Trebalo je da se pošalje gas prema Evropi iz Turkmenistana, koji ima velike rezerve gasa. Međutim, Amerikanci su svojom politikom učinili da Turkmenistan napravi gasavod direktno do Kine i svu svoju proizvodnju šalje u Kinu - precizirao je Vuletić.

On smatra da Evropa treba da brine o sebi i stavi u funkciju gasovod Severni tok 2.

- Najveći proizvođači tečnog gasa su Indonezija, Australija i Katar, koji 90 odsto svoje proizvodnje imaju ugovoreno za isporuku Kini, Južoj Koreji i Japanu. Evropa ne treba da računa na neke značajne količine tečnog gasa  - smatra Vuletić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike