Gas ponovo stiže u Poljsku, Brisel skeptičan a Rim traži nedvosmislenu odluku o rubljama

03.05.2022

07:16

0

Obnovljene isporuke gasa preko gasovoda Jamal-Evropa, ka Poljskoj

Gas ponovo stiže u Poljsku, Brisel skeptičan a Rim traži nedvosmislenu odluku o rubljama
Copyright Pixabax/David Mark

Protok gasa na istok preko gasovoda Jamal - Evropa od Nemačke do Poljske, nastavljen je danas posle prekida u ponedeljak, pokazali su podaci operatera ovog gasovoda „Gaskad“.

Podaci pokazuju da su fizički izlazni tokovi na mernoj tački Malnov na nemačkoj granici danas iznosili 5.984.481 kilovat sati (kVh) u odnosu na nula energenta koliko je evidentirano juče, prenosi Rojters.

Fizički tok gasovodom Jamal-Evropa od Nemačke do Poljske prekinut je juče. Gasovodom Jamal-Evropa se gas doprema iz Rusije preko Poljske do Nemačke.

Evropska komesarka za energetiku, Kadri Simson, izjavila je da je odluka Gasproma da obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj ujsled neplaćanja u rubljama, zbog čega je Poljskoj potrebno da uvozi (isti ruski) gas iz Nemačke "prekretnica u trenutnoj krizi".

Ona je na vanrednom sastanku ministara energetike EU, u ponedeljak u Briselu, ocenila da je to neopravdano kršenje postojećih ugovora i upozorenje da bi bilo koja država članica mogla da bude sledeća.

"Nema neposredne pretnje"

Poručila je da, iako ne postoji neposredna pretnja evropskim snabdevanjima gasom, neizvesnost situacije znači da bi zemlje članice EU trebalo da unaprede nacionalne planove za vanredne situacije, izgrade dovoljno zaliha gasa pre zime i nastavi rad na diverzifikaciji snabdevanja preko energetske platforme EU, prenosi BBC.

Rim traži jasnu odluku EK

 Italija želi da prekine svoju zavisnost od ruskog gasa do polovine 2024. godine, a danas traži jasno izjašđnjavanje Evropske komisije, rekao je italijanski ministar za ekološku tranziciju, Roberto Čingolani. - Trebalo bi da budemo autonomni do polovine 2024. godine, moći ćemo bez uvoza ruskog gasa. Što se tiče aktuelnog pitanja plaćanja rubljama za ruski gas, Evropska komisija bi trebalo da donese jasnu i nedvosmislenu političku odluku kako bi izbegla prebacivanje odgovornosti na pojedine vlade i gasne i naftne kompanije - naveo je Čingolani u intervjuu za list „La Republika“.

Rekla je i da je Komisija dala smernice državama članicama EU po pitanju plaćanja u rubljama.

- Jasno smo stavili do znanja da je reč o jednostranoj promeni ugovora, neopravdanoj komercijalnim razlozima, i da je prema privrednom zakonu potpuno legitimno da je odbijemo. Objasnili smo da plaćanja u rubljama dovode do jasnog kršenja sankcija, jer obezbeđuju sredstva za rad Centralne banke - poručila je Simson.

Dodala je da mnoge evropske energetske kompanije treba da izvrše sledeću isplatu „Gaspromu“ sredinom maja, kao i da pokušavaju da bolje razumeju šta treba da urade.

- Države članice i kompanije ne bi trebalo da imaju iluzije da se po ovom pitanju mogu osloniti na dobru veru „Gasproma“ i ruskog režima - rekla je evropska komesarka za energetiku.

- U ovoj fazi ne postoji neposredan rizik za sigurnost snabdevanja Evrope. Za sada se nastavljaju isporuke za Poljsku i Bugarsku alternativnim rutama iz Grčke i Nemačke - poručila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike