Ova zemlja je ponovo među najbogatijim, a sve zbog krize sa gasom

02.05.2022

18:20

0

Od njih zvaničnici EU traže hitnu pomoć

Ova zemlja je ponovo među najbogatijim, a sve zbog krize sa gasom
cityscape-gbd1cd6a29_1920 - Copyright Pixabay

Visoki zvaničnici Evropske unije posetili su nedavno katarsku prestonicu Dohu, a sve zbog gasa! Njihova poruka bila je jasna - vaš gas nam je hitno potreban!

Naredno Svetsko prvenstvo u fudbalu sasvim sigurno će, piše Blumberg, podići međunarodni ugled Katara, ali traženje alternativnih dobavljača gasa za EU moglo bi da tu bliskoistočnu državu učvrsti na listi najbogatijih zemalja sveta. Navodno će izvoz Katara ove godine premašiti 100 milijardi dolara.

Prva je probila "led" Nemačka, koja je uputila svoje energetske kompanije da pregovaraju o isporuci gasa s katarskim dobavljačima. Fokus na katarski tečni prirodni gas (LNG) je sve veći nakon obustave isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Ako je suditi po podacima za prvo tromesečje, katarski izvoz energenata ove godine bi trebalo da premaši vrednost od 100 milijardi dolara, i to prvi put od 2014. godine. To će tamošnjim čelnicima omogućiti još veća ulaganja na svetskim berzama, i posredno ostvarivanje spoljnopolitičkih ciljeva kroz državni investicioni fond vredan 450 milijardi dolara. Uz to, Doha od Mundijala krajem ove godine očekuje ekonomsku korist od 20 milijardi dolara. Sve to dodatno će obogatiti jednu od najbogatijih država sveta.

Ekonomija vredna 200 milijardi dolara ove godine bi trebalo da poraste dodatnih 4,4 odsto, što je najviše od 2015. godine, pokazuju procene američke banke Citigroup.

Veliki ekonomski preokret

U zemlji u kojoj živi tri miliona ljudi, BDP po stanovniku ove godine bi trebalo da dosegne gotovo 80.000 dolara, blizu Švajcarske ili Kajmanskih ostrva. Reč je o velikom ekonomskom preokretu te male države na arapskom poluostrvu.

Naime, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i njeni saveznici utrošili su tri godine kako bi Katar ekonomski unazadili zbog njegovih veza s regionalnim islamističkim grupama i Iranom. Nakon toga izbila je pandemija koronavirusa koja je snažno spustila cene energenata, ubrzavši za neke neizbežni trend napuštanja fosilnih goriva i prelaska na čiste izvore energije. Takođe, organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravali su na loš tretman stranih radnika koji su gradili stadione i infrastrukturu za Svetsko prvenstvo. Samo u 2020. godini, najmanje 50 radnika izgubilo je život na tim gradilištima, prenosi Poslovni dnevnik.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Mundijal svakako diže cenu Dohi

Ipak, danas je ekonomski bojkot arapskih suseda završen, a cene gasa u Evropi su na rekordnom nivou. Katarski vladar emir Tamim bin Hamad Al Tani je tražen i u Evropi i u SAD-u. Na januarskom sastanku u Beloj kući na kojem se razgovaralo o “obezbeđivanju stabilnosti globalnog energetskog snabdevanja”, predsednik SAD Džo Bajden istakao je kako je Katar “najvažniji saveznik van NATO-a”.

Ogromna potražnja...

Istovremeno traju tenzije između SAD-a i do sada najvažnijeg saveznika u tom delu sveta, Saudijske Arabije, zbog njenog odbijanja da zajedno sa UAE-om podigne proizvodnju nafte i doprinese padu cene. Treba naglasiti kako je Katar 2021. pokrenuo 30 milijardi dolara vredan projekat kojim bi do 2027. izvozio 60 odsto više LNG-a. Radi se o izradnji šest terminala za tečni gas. Pre izbijanja rata u Ukrajini, deo analitičara je dovodio u pitanje isplativost te investicije. Međutim, sada je potražnja tolika da je katarska vlada najavila kako će možda graditi još jedan takav terminal.

- Trenutak je vrlo povoljan za Katar koji može da svedoči novom pokretaču rasta u ovoj deceniji - kaže glavni ekonomista za rastuća tržišta u Blumberg Ekonomiksu Zijad Daoud.

Trenutno Katar ne može da proizvede dovoljno LNG-a kako bi zadovoljio evropske potrebe.

Profimedia
Svima treba gas, što pre, kako bi se oslobodili uvoza iz Rusije

Strani ekonomski posmatrači postavljaju pitanje što će ta zemlja učiniti s tim novcem? Upućeni izvori tvrde kako će se dobar deo naći u državnom investicionom fondu. To bi fondu omogućilo, ionako velikom deoničaru kompanija poput Volkswagena i britanske banke Barclays, te ulagaču u njujorške i londonske nekretnine, da ubrza ulaganje u tehnološke kompanije. Međutim, Katar bi novostečeno bogatstvo mogao da iskoristi i za finansiranje političkih ciljeva u regionu.

Prošlog meseca katarska vlada najavila je investicije vredne pet milijardi dolara u Egipat. To je deo plana zalivskih zemalja za podršku toj severnoafričkoj državi, uzdrmanoj skokom cena hrane nakon izbijanja rata u Ukrajini. Treba istaći kako pojedina ulaganja povezana sa spoljnopolitičkim ciljevima nisu baš najbolje prošla. Naime, katarski investicioni fond uložio je nekoliko milijardi dolara u rusku imovinu, uključujući i naftnu kompaniju Rosnjeft. Vrednost te imovine je sada vrlo mala.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike