Dugoročne gasne brige: Hrvatsku i Srbiju, po svemu sudeći, čeka teška zima

03.05.2022

09:39

0

Hrvatska bez ruskog gasa dobacuje do najviše trećine napunjenosti skladišta gasa a Srbija će morati da racionalizuje potrošnju dok ne izgradi vezu ka azerbejdžanskom gasu

Dugoročne gasne brige: Hrvatsku i Srbiju, po svemu sudeći, čeka teška zima
Gas - Copyright Profimedia Pixabay

Zima se tek završila u Evropi a nadležne u energetici već brine kako će se dočekati sledeća jer one nevolje koje nosi ukrajinska kriza neće tek tako prestati.

Ako Rusija obustavi isporuku prirodnog gasa Evropskoj uniji, Hrvatska će moći da popuni najviše 30 odsto svog gasnog skladišta, procenila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema za gas (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport gasa članica EU, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Iz Beograda takođe najavljuju tešku zimu i moguću racionalizaciju potrošnje dok se ne iznađe alternativno rešenja za snabdevanje samo ruskim gasom.

„Jutarnji list“ navodi da se u izveštaju ističe da u slučaju obustave isporuke ruskog gasa većina članica EU neće moći da ostvari više od 80 odsto planirane popune zaliha gasa, sa značajnim odstupanjima među njima, prenosi Hina.

Prema tom izveštaju, najmanje teškoće u popunjavanju svojih skladišta u tom slučaju imaće Velika Britanija, Belgija, Francuska, Španija i Portugal. Za njih ENTSOG procenjuje da će u slučaju tog scenarija popuniti svoje zalihe gasa između 90 i 100 odsto.

U drugoj grupi zemalja analize ENTSOG-a su Nemačka, Holandija i Italija, za koje ta organizacija procenjuje da bi mogle da popune svoja skladišta između 30 i 60 odsto.

Pritom se upozorava da te tri države raspolažu sa 50 odsto skladišnih kapaciteta za gas u Evropskoj uniji.

Hrvatska, zajedno s Litvanijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunijom, u podeli ENTSOG-a, čini treću grupu članica EU koje će, prema toj analizi, najteže prebroditi eventualni ruski embargo na izvoz gasa u EU.

Te će članice EU, navodi taj izvor, popuniti najviše 35 odsto svojih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa.

Mihajlović: Čeka nas teška zima ali znamo šta treba da se radi

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će na današnjem skupu u Aleksandropolju, u Grčkoj, biti reči o zakupu kapaciteta budućeg terminala za tečni prirodni gas (LNG).

- Počinje izgradnja LNG terminala koji će sledeće godine biti operativan. To znači da sve zemlje koje nameravaju da ga koriste sada razgovaraju o količinama, zakupljuju kapacitete. Za nas je to jako važno, jer mi sledeće godine završavamo našu interkonekciju od Niša do Dimitrovgrada, prema Sofiji - rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ona je objasnila da Srbija treba da izgradi gasnu interkonekciju prema Severnoj Makedoniji, koja će istu takvu vezu izgraditi sa Grčkom, kako bismo imali više dobavljača gasa i snabdevanje sa više strana ovim energentom.

Ona je objasnila da Srbija ima do kraja maja sporazum o snabdevanju gasom sa Rusijom po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ali da dokupljuje određene količine na slobodnom tržištu po ceni koja je sada 1.100 dolara, dok LNG košta 850 dolara.

- Ja mislim da će se sada mnogo više ulagati u LNG terminale u Evropi. Mi moramo mnogo više da ulažemo u podzemna skladišta gasa. Nastojaćemo da zakupimo skladišta u još nekoj državi, da bismo bili sigurni tokom ove zime. Moramo da se okrenemo ka drugim dobavljačima, da razgovaramo sa Katarom, Iranom, svim drugim državama koje mogu u budućnosti da budu naši snabdevači - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da sutra putuje u Sofiju gde će sa ministrima energetike Azerbejdžana, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije i Turske razgovarati o tome mogu li se dobiti dodatne količine gasa iz novih azerbejdžanskih nalazišta.

Dve varijante dogovora sa Rusima

- Razgovori s Rusima o produžetku ugovora počinju posle prvomajskih praznika. Postoje dve varijante, prva je da se postigne desetogodišnji ugovor, ali po ceni koja će biti viša od 270 dolara i drugi je da se traži produžetak postojećeg sporazuma do kraja ove godine - precizirala je Mihajlovićeva.

Ona je najavila tešku narednu zimu u energetici , a da će tek ona 2024. biti lakša, kada bude završena interkonekcija sa Bugarskom.

- Mi kao Ministarstvo ćemo u narednih mesec dana izaći sa nekim predlozima, jer zima 2022/23. neće biti jednostavna, zato što ove stvari koje se dešavaju oko Ukrajine neće se tako lako promeniti. Srbija će morati da ima dovoljne količine energenata, to znači moraćemo svi da učestvujemo u procesu racionalizacije korišćenja - naglasila je ona.

Dodala je da će predstojeća zima biti teška, jer EPS-u treba vremena da se podigne i zbog svega što se dešava u vezi sa gasom.

- To neće biti jednostavno, mi se pripremamo za sve scenarije. Šta god da se desi, Srbija zna šta će da radi, ali sve to košta. Nema više jeftine energije, treba da zaboravimo tu priču. Sad je cela Evropa došla u situaciju da obezbedi da je uopšte ima - naglasila je Mihajlovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike