"Gasna interkonekcija sa Bugarskom najvažnija za Srbiju"

05.05.2022

11:42

0

Završetkom tog gasovoda dobićemo mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana, poručila je ministarka Zorana Mihajlović

"Gasna interkonekcija sa Bugarskom najvažnija za Srbiju"
Tan2022-5-5_125811781_0 - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Sofiji da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritet za Srbiju, jer će završetkom tog gasovoda dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.

Ona je, zajedno sa bugarskim ministrom Aleksandrom Nikolovim, u Sofiji prisustvovala potpisivanju ugovora između „Bulgartransgasa“ i „DŽD internacional gasa“ za projektovanje, isporuku potrebnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u rad interkonekcije na bugarskoj teritoriji.

Tanjug/Zoran Petrović
 

- Izgradnja interkonekcije sa Bugarskom je za nas najvažniji projekat. Radovi na našoj strani počeli su u januaru, danas je potpisan ugovor za radove na bugarskoj strani, čime će biti ubrzan proces izgradnje interkonekcije i sigurno je da će sve biti završeno do septembra naredne godine. Tada ćemo dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana - rekla je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je u Sofiji učestvovala na sastanku ministara energetike „Jugoistočna energetska tranzicija - regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, zajedno sa ministrima energetike Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije, Ukrajine, Azerbejdžana i Turske, kao i sa predstavnicima EK i Energetske zajednice.

- Razgovarala sam sa zamenikom turskog ministra energetike o slobodnim kapacitetima za nas u Turskom toku, kao i sa azerbejdžanskim ministrom i o snabdevanju gasom iz ove zemlje, ali i o razvoju novih tehnologija, pre svega kada je reč o vodoniku. Na sastanku smo razgovarali o punjenju skladišta pre početka zimske sezone i ubrzanju dekarbonizacije energetskog sektora, kao i o potrebi za zajedničkim reagovanjem u slučaju dodatnih poremećaja, saradnji i solidarnosti - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike