Gasprom: Isporuka gasa za Evropu prema zahtevima!

08.05.2022

09:25

0

Zahtevi za isporukama danas iznose 92,1 miliona kubnih metara u odnosu na 92,4 miliona kubnih metara u subotu

Gasprom: Isporuka gasa za Evropu prema zahtevima!
Bez ruskog gasa će sve biti mnogo teže - Copyright Profimedia

Ruski "Gasprom" saopštio je da danas isporučuje prirodni gas za Evropu preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača. Prema podacima, zahtevi za isporukama danas iznose 92,1 miliona kubnih metara u odnosu na 92,4 miliona kubnih metara u subotu, navodi TASS.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u četvrtak da će koristiti kopnene kapacitete Severnog toka 2, dizajniranog za pumpanje prirodnog gasa u Nemačku, za domaće rusko tržište.

"Pošto se morski gasovod Severni tok 2 trenutno ne koristi, a uzimajući u obzir zahteve za snabdevanje gasom potrošača na severozapadu Rusije, Gasprom je odlučio da iskoristi višak kopnenog kapaciteta za prenos gasa Severnog toka 2 za razvoj snabdevanja gasom regiona severozapadne Rusije", saopštia je kompanija na svom zvaničnom Telegram kanalu, piše Euronews.

Gasprom je napomenuo da će u tom slučaju samo polovina kapaciteta gasovoda biti dostupna za Evropu, ako bi se gasovod pustio u rad u doglednoj budućnosti.

-Ako nemačka strana odluči da pusti u rad Severni tok 2, samo jedan niz gasovoda sa stoprocentnim opterećem može biti pušten u rad", navodi se i dodaje da "puštanje u rad drugog morskog niza Severnog toka 2 možda neće početi do 2028.

Inače, gasovod Severni tok 2 proteže se od ruske obale ispod Baltičkog mora do Nemačke. Njegova izgradnja je gotova u septembru 2021. godine, a do decembra je bio spreman za rad. Međutim, nemačke vlasti su zaustavile sertifikaciju gasovoda još pre sukoba u Ukrajini. Dvonizni gasovod trebalo je pumpa 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Nemačku.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike