Brisel nema mnogo opcija: Kolike su šanse Evrope da opstane bez ruskog gasa?

03.05.2022

19:21

0

Prvim dvema zemljama koje nisu ispunile uslove Moskve prekinuta je isporuka, a to čeka i ostale članice EU koje ne pristanu na rublju

Brisel nema mnogo opcija: Kolike su šanse Evrope da opstane bez ruskog gasa?
gasovod - Copyright Pixabay Profimedia

Ruski energetski gigant „Gasprom“ zaustavio je prošle srede isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj preko gasovoda Jamal-Evropa zbog nepoštovanja uslova da se za ovu uslugu plaća u rubljama.

To je prvi prekid u snabdevanju otkako je ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao da „neprijateljske zemlje“ od 1. aprila plaćaju prirodni gas u ruskoj valuti ukoliko neće da rizikuju da isporuka bude prekinuta.

Kako će zemlje EU nadoknaditi nedostatak?

Evropska unija navodno planira da značajno poveća kupovinu ruskog gasa preko država koje su spremne da plate u rubljama da bi nadoknadile manjak u isporukama Poljskoj i Bugarskoj.

Takozvani mehanizam obrnutih tokova mogao bi da omogući dvema zemljama da kratkoročno povećaju uvoz od svojih suseda. Uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) mogao bi da bude druga opcija, ali postoji ograničenje u količini koju dobavljači mogu da proizvedu i transportuju.

Osim toga, globalni kapaciteti su skoro u potpunosti iskorišćeni, kažu stručnjaci. Neke zemlje EU nemaju alternativu jer nemaju izlaz na more i stoga ne mogu da primaju pošiljke.

Profimedia
Vladimir Putin

Prema navodima eksperata, te opcije neće moći da pomognu članicama EU da zamene zalihe iz Rusije.

Kakav je stav „Gasproma“?

Ruski energetski gigant je jasno stavio do znanja da će obustava isporuke gasa trajati sve dok se plaćanja ne izvrše u rubljama.

„Gasprom“ je upozorio i Poljsku i Bugarsku, koje su tranzitne države, da ne pokušavaju bilo kakvo „neovlašćeno povlačenje“ zaliha gasa koji protiče preko njihove teritorije. U suprotnom će zalihe za tranzit biti „smanjene za taj obim“.

Kako je Evropska unija reagovala?

Evropska komisija optužila je rusku kompaniju za kršenje ugovora, opisujući odluku o obustavi isporuke kao pokušaj ucene.

Pixabay
 

Brisel je saopštio da koordinira odgovor među državama članicama Evropske unije.

Šta prekid znači za Poljsku i Bugarsku?

Obe zemlje se u velikoj meri oslanjaju na ruski prirodni gas. Snabdevanje iz „Gasproma“ pokriva oko 50 odsto potrošnje Poljske i oko 90 odsto u slučaju Bugarske.

Prema podacima Federalne carinske službe Rusije, isporuke gasa Poljskoj su u 2021. godini porasle za 9,4 odsto, na 10,58 milijardi kubnih metara, dok su se isporuke Bugarskoj udvostručile na 3,15 milijardi kubnih metara.

Poljski zvaničnici kažu da zemlja ima dovoljno rezervi gasa i da neće biti manjka kada je reč o njegovoj isporuci poljskim domaćinstvima, jer je 76 odsto skladišta popunjeno. Bugarska vlada je takođe saopštila da neće biti ograničenja u potrošnji, ističući da je snabdevanje kupaca zagarantovano još najmanje mesec dana. Obe zemlje takođe pokušavaju da povećaju uvoz TPG.

Da li bi moglo da dođe do ponovnog uspostavljanja uvoza iz Rusije?

„Gasprom“ je saopštio da će se snabdevanje nastaviti kada se izvrše uplate u ruskoj valuti.

24sedam/Profimedia
 

Novi mehanizam plaćanja omogućava kupcima da plaćaju u valuti po izboru, ali zahteva od njih da otvore račun u rubljama u ruskoj Gasprombanci kako bi uplate mogle da se konvertuju u rublje i da dođu do ruskih dobavljača gasa.

Koje evropske zemlje najviše zavise od ruskog gasa?

Glavni pokretači privrede kontinenta, Nemačka, Italija i Francuska, najveći su uvoznici ruskog gasa u EU. Nemačka uvozi skoro polovinu svog gasa iz Moskve, dok Francuska iz Rusije dobija petinu svog, prema poslednjim podacima nemačke kompanije „Statista“.

Italija je takođe među glavnim potrošačima, pošto se na Rusiju oslanja za 46 odsto svog uvezenog gasa.

Neke manje evropske zemlje, poput Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Moldavije, oslanjaju se isključivo na ruske energente. Finska i Letonija dobijaju 90 odsto gasa iz Rusije, a Srbija 89 odsto.

Ko je spreman da plati gas u rubljama?

Uprkos velikom oslanjanju na ruske energente, neki od kupaca iz EU odbili su uslove plaćanja Kremlja. Međutim, drugi, poput Austrije i Mađarske, kažu da su prihvatili novi mehanizam i da su spremni da ga se pridržavaju.

AP Photo/Anna Szilagyi
Viktor Orban neće da dopusti da se zbog sankcija EU narod Mađarske smrzava

Mađarskoj sledeća obaveza plaćanja za ruski gas dospeva sredinom maja, a zemlja će svoje plaćanje u evrima prebaciti Gasprombanci, gde će iznos biti pretvoren u rublje, rekao je ministar spoljnih poslova zemlje.

U međuvremenu, Blumberg je u sredu izvestio, pozivajući se na izvore bliske ruskom gasnom gigantu, da je deset evropskih kompanija već otvorilo račune u rubljama u Gasprombanci. Četiri evropska kupca gasa platila su isporuke u ruskoj valuti, rekli su izvori.

Šta se dešava ako odbiju?

Predsednik Rusije Vladimir Putin jasno je zahtevao da kupci iz „neprijateljskih zemalja“ plaćaju gas u rubljama ili da im se isporuka prekine, počevši od datuma dospeća plaćanja u aprilu.

- Ukoliko takve isplate ne budu izvršene, smatraćemo da je to propust kupaca, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze. Niko nam ništa ne prodaje besplatno, a nećemo ni da se bavimo humanitarnim radom – odnosno prekinućemo postojeće ugovore - rekao je on prošlog meseca.

Može li Evropa da zameni ruski gas?

To neće biti lak zadatak, kažu ekonomisti, napominjući da bi za to bile potrebne velike promene.

Profimedia
 

Evropska unija se oslanja na ruski prirodni gas za grejanje domova, kuvanje obroka i proizvodnju električne energije u većini od 27 država članica bloka. Odvikavanje Evrope od jeftinog i bogatog ruskog gasa bio bi veoma drastičan potez i korak nazad, upozoravaju stručnjaci.

Neki zvaničnici EU su priznali da bi iznenadni prelazak sa ruskih energenata na druge bio težak, što bi izazvalo recesiju i inflaciju u evropskoj ekonomiji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike