Barel nafte dostigao nivo od 112 dolara!

06.05.2022

09:18

0

Grupa OPEK+ dogovorila se o skromnom mesečnom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno u junu

Barel nafte dostigao nivo od 112 dolara!
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Uspon cena nafte ubrzao se juče premašujući nivo od 111 dolara za barel, nakon medijskih izveštaja da je naftna grupa OPEK+ odlučila da skromno poveća proizvodnju u junu, i pošto je Evropska unija iznela u sredu plan o embargu na uvoz ruske nafte. Rast cena nafte nastavljen je i danas.

Prethodnog dana je evropska nafta Brent ojačala za 0,88 odsto na 111,1 dolar po barelu na trgovaju u Londonu u 17:05 časova po našem vremenu, a cena američke WTI nafte je porasla za 0,58 procenata na 108,4 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Skromno povećanje proizvodnje

Takav trend rasta cene nafte nastavljen je i danas, pa je prema podacima sa sajta oilprice.com, ugovorna cena (fjučers) Brent nafte čak 112,7 dolara za barel, a WTI nafte 110 dolara.

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici koje predvodi Rusija, dogovorila se juče o skromnom mesečnom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno u junu, izvestio je Rojters.

Iz ove naftne alijanse poručili su da ne može OPEK+ da se okrivi za poremećaj ruskih isporuka i da kineski lokdaun zbog kovid virusa ugrožava izglede potražnje u narednom periodu.

Dva izvora koja su prisustvovala sastanku rekla su Rojtersu da su delegati potpuno izbegavali bilo kakvu diskusiju o zapadnim sankcijama Rusiji, i da su razgovore završili u rekordno kratkom vremenu (za nešto manje od 15 minuta).

Ne postoje slobodni kapaciteti

Evropski embargo na naftu će verovatno primorati Rusiju da preusmeri isporuke ka Aziji i da naglo smanji proizvodnju, dok će se EU otimati na tržištu za kupovinu preostale raspoložive ponude. Oba ova faktora će verovatno podupreti povišene cene sirove nafte.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo rekao je u sredu da je nemoguće da drugi proizvođači nadoknade ruski izvoz od preko sedam miliona barela dnevno. Slobodni kapaciteti jednostavno ne postoje, naglasio je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike