Zasad „samo“ 20 odsto skuplje: Garsonjere ostaju vruća roba za rentiranje

05.02.2022

14:33

0

Cene garsonjera i malih stanova u Srbiji su u stalnom usponu ali za njihovo „zidanje“ u Beogradu ne mogu se „optužiti“ samo studenti

Zasad „samo“ 20 odsto skuplje: Garsonjere ostaju vruća roba za rentiranje
studenti porodica garsonjera - Copyright Pixabay Profimedia

U velegradu kakvim smatramo Beograd najtraženije nekretnine su – garsonjere. A kad je nešto traženo, ni cena ne može biti mala. A kolika će biti i zašto nije još veća, 24sedam se raspitao kod upućenih u domaći svet nekretnina.

Za razliku od kupovine i prodaje stanova, gde cene obavljenih transakcija prati i Republički geodetski zavod (doduše na malom uzorku), tržište rentiranja stanova je statistički prilično „nepokriveno“. Zbog toga se mogu pratiti samo cene oglašenih stanova ali ne i one po kojima su stanovi zaista izdati, napominju stručnjaci. A one, rastu li rastu!

- Po oglašenim cenama vidimo da su se cene rentiranja, nakon pada u 2020. zbog prvog udara korone i vanrednog stanja, sledeće godine potpuno oporavile a onda počele i da rastu. Prosečna cena najma nameštene garsonjere u Beogradu na kraju prošle godine je bila 350 evra, a tromesečje pre toga 290. To je rast u kratkom vremenskom periodu od 20 odsto. Ne može se toliki rast pripisati samo vraćanju studenata na fakultete – kaže za 24sedam Jasmina Gavrilov Dražić, sa specijalizovanog portala za nekretnine 4zida.rs.

Ona ističe da se u poslednje vreme pojavio veliki broj „luksuznih“ garsonjera.

- U naselju Beograd na vodi i okolini imate garsonjere koje se iznajmljuju za 450 evra mesečno. To je velika cena ali ne utiče toliko na ukupnu statistiku jer je u prestonici veliki broj stanova u renti – objašnjava Dražić.

"Studenti nisu krivi"

Da se ne može sav rast cena pripisati, u krajnjem slučaju i ne tako platežnim, studentima i njihovim roditeljima, potvrđuje nam i Branka Todorović, vlasnica agencije za iznajmljivanje nekretnina „Beostan“.

- Nije tačno da garsonjere unajmljuju samo studenti, ima tu dosta i drugih kategorija, zaposlenih ljudi, čak manjih porodica koje ne mogu da priušte veći stan i skuplji. Zbog toga je i potražnja toliko velika a ponuda mala, pa nije čudno ni što je cena porasla 20 odsto u poslednjih godinu dana. Garsonjere su se uvek tražile ali sada je ta razlika ponude i tražnje izraženija – kaže za 24sedam Todorović.

Vlasnica agencije preko koje krov nad glavom nalaze zakupci već više od dve decenije naglašava da se u Beogadu ne može naći pristojna garsonjeru ispod 200 evra a da nije na obodu grada. Najviše se traže one u centru grada, Vračaru, Dorćolu i na Novom Beogradu.

Ilustracija 24sedam:Podaci 4zida.rs
 

- Na najtraženijim lokacijama, recimo na Novom Beogradu, cena garsonjera je 250 do 300 evra mesečno. Ko traži nižu cenu, mora ići recimo preko Dunava, u Borču i okolna naselja gde iznajmljivanje iznosi od 180 do 220 evra – navodi Todorović.

Zašto cene nisu još veće

Na pitanje zašto pri ovako izraženoj neravnoteži ponude i tražnje za garsonjerama cena nije još veća jer „robe nema“, Gavrilov Dražić kaže da se u tom smislu Beograd ne može gledati kao celina.

Profimedia
 

- Recimo, u Rakovici su cene iznajmljivanja sličnije onima u Nišu nego na Novom Beogradu ili Starom gradu. Vlasnici kada određuju cenu obično pogledaju oglase sličnih stanova u kraju gde imaju nekretninu. Znači bitna je mikrolokacija, recimo nekoliko okolnih ulica, ali bitan je i sam pojedinačni stan. Tako imate stanove koji odu za jedan dan, čim se oglase ali i one kojima treba dugo da nađu zakupca. Ne igra tu ulogu samo cena, ima više faktora – napominje Jasmina.

Što se tiče toga kakav je trend i šta će biti sa cenama stanova, naše sagovornice su jednoglasne – može ići samo naviše.

Ilustracija 24sedam:Podaci 4zida.rs
 

- Rast cena u Srbiji nije izuzetak. Nekretnine su sve skuplje i u Evropskoj uniji, Americi... U EU je rast cena 25 odsto, možda jedna ili dve zemlje imaju pad cena, recimo Grčka zbog pada turizma i poreza. Kada pogledate i inflaciju, koja je za poslednje dve godine kod nas gotovo 10 odsto, ni to ne ide u prilog smirivanja cene. A cene u nekretninama generalno idu naviše u drugoj polovini godine – ističe Gavrilov Dražić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike