Kupuju k'o od šale: Basnoslovnih 1,46 miliona evra za stan u centru Beograda

25.10.2020

06:55 >> 13:02

0

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, najviša cena po kvadratu za starogradnju iznosila je 4.301 evro

Kupuju k'o od šale: Basnoslovnih 1,46 miliona evra za stan u centru Beograda
Knez Mihailova mihajlova sivacki - Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Vest da je najskuplje prodat stan u Srbiji u ovoj godini koštao vrtoglavih 9.019 evra po kvadratu odjeknula je nedavno kao bomba. Radi se o stanu u novogradnji u naselju Beograd na vodi za koji je ukupno dato 883.888 evra. Međutim, tek se za storogradnju nije štedelo jer je najviše novca ipak otišlo na stan u Strahinjića bana u Beogradu – basnoslovnih 1.461.000 evra.

Prema podacima koje je nedavno objavio Republički geodetski zavod (RGZ), u izveštaju za treći kvartal ove godine, najviša cena po kvadratu za starogradnju iznosila je 4.301 evro, i to za stan na Vračaru koji je prodat za ukupno 400.000 evra.

Drugi po redu po ceni kada je u pitanju starogradnja, je stan na Obilićevom vencu u Beogradu koji je koštao 4.285 evra po kvadratu, a sledeći na Kosančićevom vencu od 3.640 evra po kvadratnom metru.

Na ceni i kuće

Kako se navodi u izveštaju RGZ, prvih sedam najskupljih stanova, ako se posmatra samo cena po kvadratu, prodato je u naselju Beograd na vodi, i radi se naravno o novogradnji. Ipak, po svemu sudeći, i dalje se ceni starogradnja, pa se ne mali broj kupaca pre odlučuje za nju.

Najskuplji kvadrat u Beogradu na vodi; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Takođe, podaci RGZ pokazuju i da su izuzetno visoke cene imale i kuće u Beogradu. Tako je prva na listi najskupljih kuća na beogradskoj opštini Savski venac koja je prodata za čak 1.150.000 evra. Na istoj opštini prodata je i druga najskuplja kuća, ali za skoro dvostruko manje novca, 780.000 evra, dok je treća prodata kuća, na opštini Voždovac, koštala “samo” 460.000 evra.

Skoro 70 odsto prodatih stanova plaćani su gotovinom; Gerd Altmann/Pixabay

Ni cene poslovnog prostora nisu zanemarljive, pa je tako najskuplje plaćen prostor na Vračaru koštao nešto više od milion evra. Posle Beograda, najviše cene poslovnog prostora bile su na Kopaoniku, gde je oko 7.000 kvadrata prodato za više od 620.000 evra. Zanimljivo je da su i najskuplje garaže upravo na Kopaoniku, pa je tako za 27 kvadrata plaćeno čak 90.000 evra.

Najviše se prodavalo u Beogradu

Inače, prema podacima RGZ, 69 odsto prodatih stanova plaćani su gotovinom, dok je iz kreditnih sredstava otišlo 31 odsto.

– Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u trećem kvartalu ove godine iznosio je više od jedne milijarde evra. Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima odnosio se na promet stanova, 57 odsto, građevinsko zemljište učestvovalo je sa sedam odsto, a poslovni prostor četiri odsto – ističe se u izveštaju RGZ.

Na tržištu stanova, kako dodaju, najveće učešće u obimu novčanih sredstava imao je Grad Beograd sa ukupno 339 miliona evra, odnosno 59 odsto od obima novčanih sredstava na tržištu stanova Srbije.

Pored stanova, Grad Beograd je imao najveće učešće i u vrednosti prometovanih poslovnih prostora, garažnih prostora, stambenih objekata i građevinskog zemljišta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike