Šta donosi tržište nekretnina u 2022: Ko nije platio skupo ove godine, sledeće će platiti – još više

02.01.2022

19:40

0

Tržište nekretnina bilo je veoma dinamično ove godine, sledeće neće biti takvih skokova cena, ali to ne znači da će "mirovati", kažu za 24sedam stručnjaci iz sveta nekretnina

Šta donosi tržište nekretnina u 2022: Ko nije platio skupo ove godine, sledeće će platiti – još više
nekretnine profimedia-0335650465 - Copyright 24sedam/Profimedia

Odlična godina za tržište nekretnina, doduše više za one koji prodaju, nego za one koji bi da kupe, kažu za 24sedam agenti za nekretnine koji i za 2022. godinu najavljuju "živo tržište“.

A to "živo tržište“, u prevodu podrazumeva više cene, odnosno još jedno uzaludno očekivanje kupaca da (konačno) eksplodira "balon cena“.

- Ova godina je bila u znaku povećanog broja kupaca i nedovoljnog broja prodavaca i ne vidimo da će i naredna biti nešto drugačija. Tim pre što se već za januar u svetu najavljuje rast cena građevinskog materijala, pre svega čelika, a ni energenti ne postaju jeftiniji. A onda nema šta drugo nego da poskupe i nepokretnosti, kao finalni proizvod – kaže za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik agencije za promet nekretnina "Zidart“.

Najveći skok u martu

Mirkulovski kaže da je rast cena na srpskom tržištu u 2021. godini bio 25 do 26 odsto, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, a da se za sledeću ne može očekivati toliki rast ali pad svakako ne.

- Onaj ko nije rešio svoje stambeno pitanje ove godine, moraće sledeće, ali cena neće biti ista. Očekujemo povećanje cene u toku godine od 10 do 15 odsto. Najveći skok ove godine imali smo u martu mesecu, zbog građevinskih materijala, videćemo za sledeću. Neće biti velikih skokova ali svakako ide naviše – pojašnjava Mirkulovski.

24sedam/Profimedia
 

Da cene neće ostati na sadašnjima očekuju i na specijalizovanom sajtu za nekretnine Mojanekretnina.rs.

Najveći problem nije cena

Kaća Lazarević kaže da kod tržišta nekretnina nije problem visoka cena, jer i oni koji sada dosta plate imaju nekretninu koja sutra može da vredi još više, već to što Katastar i banke ne mogu da isprate dinamičnost tržišta.
- Nemamo tu dobra iskustva. Katastru je potrebna radikalna reorganizacija, kako bi mogli da rešavaju sve nagomilane zahteve građana za uknjižbu, a ne samo one po službenoj dužnosti. Zastoj je i u bankama, gde se čeka u redovima da se završi posao oko kredita i kupoprodaje jer se banke fuzionišu pa se smanjuje i broj banaka i broj kreditnih službenika – ističe ona.

 - Ako se ništa značajno ne desi u pogledu inflacije, taj rast bi mogao da bude oko 10 odsto. S tim da se značajniji rast očekuje na lokacijama koje su prethodnih godine zabeležile manji rast. Na nekim drugim lokacijama, gde je cena snažno skočila možda je dostignut i plafon – kaže za 24sedam Igor Manjenčić sa sajta "Mojanekretnina“.

Kaća Lazarević, vlasnica agencije "Kaća Lazarević nekretnine“ kaže za naš sajt da ne vidi takve lokacije, već da će cena svuda ići naviše. Ova godina je bila, ističe Lazarević, kakva samo može da se poželi za sve one koji se bave prometom nekretnina.

- Sve je još u ekspanziji, tržište se ne smiruje. Porast cena je evidentan, ne više sa naglim skokovima, ali latentan. Troškovi građevinskog materijala su otišli za 30 odsto pa samim tim i nekretnine moraju da ih prate, pogotovo što je potražnja i dalje jako velika a ponuda ne može da je zadovolji. Interesantno je da se to dešava i u drugim gradovima osim Beograda, gradi se mnogo i u Pančevu, Kragujevcu… - navodi ona.

Koliko je srpsko tržište nekretnina dinamično pokazuju i podaci Mojanekretnina.rs za kretanje cene nekretnina za poslednje tri godine u tri najveća grada.

24sedam/Mojanekretnina.rs
 

Iz širih podataka na vebsajtu vidi se da u 2019. godini rast cena nekretnina nije prelazio 10 odsto. Zatim je u "pandemijskoj“ 2020. godine retko gde rast bio ispod 10 odsto, a u velikom broju slučajeva je dostizao i 20 odsto na pojedinim lokacijama. Rast je nastavljen i u ovoj godini, a neće stati ni u 2022, tim pre ako poraste udeo kreditnih kupaca u odnosu na kupce koji plaćaju kešom a što je, paradoksalno, većina kupaca u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike