Odolevao zubu vremena i naletima košave sve dok ga NATO bombe nisu sravnile sa zemljom! Glavni simbol Beograda srušen je na današnji dan

29.04.2023

19:30

0

Do rušenja Svetskog trgovinskog centra, 11. septembra 2001. godine, Avalski toranj je bio najviši srušeni objekat na svetu

Odolevao zubu vremena i naletima košave sve dok ga NATO bombe nisu sravnile sa zemljom! Glavni simbol Beograda srušen je na današnji dan
Copyright 24sedam/Goran Sivački

U noći između 29. i 30. aprila 1999. godine u napadu NATO avijacije srušen je jedan od simbola srpske prestonice - televizijski i telekomunikacioni toranj na Avali.

Naizgled "mršav", na tri noge, koje su se oslanjale na temeljne blokove ukopane 1,4 metra u stenu, toranj je uspešno odolevao zubu vremena i naletima košave, sve dok ga 37. dana od početka NATO agresije na bivšu SR Jugoslaviju, nisu srušile zločinačke bombe.

Objekat impozantnih dimenzija i arhitektonske vrednosti, čija je visina bila 204 metra, čim je izgrađen postao je jedan od prepoznatljivih simbola Beograda. 

Antonio Ahel/ATAImages
 

Upravo zbog toga, građani, koji bi drumom prilazili Beogradu, znali bi da su nadomak prestonice kada bi ugledali Avalski toranj. 

Takođe, bio je popularno mesto za beg od gradske vreve i idealna lokacija za piknik u prirodi.  

Do rušenja Svetskog trgovinskog centra, 11. septembra 2001. godine, Avalski toranj je bio najviši srušeni objekat na svetu.

Na "noge stao" tek 2009. godine 

Uklanjanje ostataka zaštitnog znaka Beograda počelo je u maju 2005. i trajalo je dva meseca. Projekat je rađen u Institutu CIP, a nakon toga su prikupljena početna sredstva i 11. decembra 2006. potpisan je ugovor o izgradnji tornja između Direkcije za imovinu Srbije, RTS-a i preduzeća "Ratko Mitrović".

Gradnja novog tornja počela je krajem 2006, a čak i pored emotivnih razloga za njegovu obnovu, mnogi danas smatraju da je njegov značaj u telekomunikacionom smislu veoma diskutabilan.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Obnovljeni toranj trebalo je svečano da bude otvoren na 10-godišnjicu njegovog rušenja, 29. aprila 2009. godine, ali zbog vremenskih prilika, radovi su trajali duže.

Novi Avalski toranj svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine.

Ukupna vrednost obnove je procenjena na oko osam i po miliona evra. Od toga je Vlada Srbije obezbedila oko šest miliona, a Grad Beograd je 8. maja 2008. dao RTS-u 80 miliona dinara za izgradnju tornja.

Jedan od najviših objekata na Balkanu

Antonio Ahel/ATAImages
 

Pored svoje osnovne namene, kao TV repetitor, predstavlja i svojevrsnu turističku atrakciju, kao jedan od najviših objekata na Balkanu. 

Toranj je visok 204,5 metara, za dva viši od starog, a njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale. 

Poseduje dva lifta i restoran na 119. metru, odnosno vidikovac na 122. metru visine.

Stari Avalski toranj

24sedam/Goran Sivački
 

Prvi Avalski televizijski toranj je zvanično pušten u rad 1965. godine. Bio je visok 202,87 metara i smatrao se jednim od najlepših TV predajnika u Evropi. 

Remek-delo arhitekture i jedini toranj na svetu, koji je za presek imao jednakostranični trougao, koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje.

Završen je nakon pet godina od početka projektovanja. Na njemu su radili arhitekte Uglješa Bogunović i Slobodan Janić, kao i konstruktor i akademik Milan Krstić.

Stotinak građevinara radilo je neprestano, ugradivši više od 4.000 tona armiranog betona.

Vrhunac posla bila je postavka 60 metara visoke antene, teške oko 25 tona, koju su montirali majstori "Goše" iz Smederevske Palanke. 

Početkom maja 1965, toranj je dobio konačni izgled i postavljene su televizijske i radio antene. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike