Najveći zločinac u istoriji Srbiji je darovao poklon koji i danas "diše" na Avali (FOTO)

13.08.2022

08:00

0

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu

Najveći zločinac u istoriji Srbiji je darovao poklon koji i danas "diše" na Avali (FOTO)
Adolf Hitler Avala 1 - Copyright Profimedia

U vreme kada je građen Grob neznanog junaka (1934-1938) na poznatoj beogradskoj planini, i kada je obavljeno pošumljavanje Avale tačno određenim vrstama, došlo je do jednog neobičnog simboličkog susreta dva nekada ljuta protivnika – Jugoslavije i Nemačke.

U želji da iskaže pijetet prema nekadašnjim protivnicima i junacima, nemački kancelar Adolf Hitler odlučio se za lični dar, tako što je odredio da se Jugoslaviji poklone četinari, koji su posađeni u neposrednom okruženju Groba neznanog junaka.

Cilj je bio da se i na taj način manifestuje ideja koja je u čitavoj Evropi bila veoma prisutna u razdoblju nakon 1918. godine, a koja je glasila: "Protivnici u ratu - sjedinjeni u smrti".

Profimedia
 

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938, u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi nastradali vojnici - i saveznički i neprijateljski. Cilj parole projekta “Sukobljeni u ratu - sjedinjeni u smrti” bio je podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.

Nemačka, kao jedna od najodgovornijih zemalja za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

Žrnov - grad na Avali 

Wikimedia/Aleksandar Lakic
 

Avala je bila važna strateška tačka još svojim srednjovekovnim žiteljima, a na njenom vrhu je postojao čitav grad.

Najstariji temelj grada na Avali postavili su Rimljani, radi lakše kontrole Singidunuma. Kasnije, u 12. veku, Srbi šire utvrđenje i daju mu ime Žrnov, da bi ga tri veka kasnije zauzele i dalje širile Osmanlije.

Kroz decenije smenjivanja rata i primirja, Žrnov je više puta menjao vlast, da bi 1458, pod vođstvom Hodi-paše, dobio status "utvrđenja za uznemiravanje Beograda". 

Wikipedia
Spomenik neznanom junaku 

Od milja među Osmanlijama poznat jednostavno kao "Smetnja" (na turskom - Havala), tvrđava je postala dominantna, a čitava planina je nazvana po njoj. 

Grad se narednih godina širio i jačao, sve dok sa padom Beograda 1521. godine nije izgubio svoj strateški značaj. Nedugo zatim je napušten, a retko ko je zalazio među njegove zidine.

Žrnov je skoro osam vekova odolevao ratovima, kišama, suncu, samom zubu vremena, ali nije preživeo jednu detonaciju koji je izvela ljudska ruka - odluku o njegovom rušenju doneo je Aleksandar I Karađorđević. 

Nakon njegovog rušenja, odlučeno je da će se na tom mestu sagraditi Spomenik neznanom junaku, čiji je autor jugoslovenski vajar Ivan Meštrović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike