Paprene cene đačkih ekskurzija: Osmaci saznali da na Taru idu šest dana ranije - oglasili se iz beogradske škole, evo šta kažu

19.04.2024

13:16

0

Prva rata se mora platiti sledeće nedelje, druga u maju

Paprene cene đačkih ekskurzija: Osmaci saznali da na Taru idu šest dana ranije - oglasili se iz beogradske škole, evo šta kažu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Roditelji malih maturanta u OŠ "Braća Ribnikar" bili su više nego zbunjeni kada im je u utorak uveče, 16. aprila, na roditeljskom sastanku saopšteno da će deca ići na ekskurziju u ponedeljak 22. aprila!

Destinacija je Tara, tri dana i dve noći, a cena 29.300 dinara. Do srede u dva sata posle podne morali su da potvrde da li će njihovo dete ići ili ne, a prva rata se mora platiti sledeće nedelje, druga u maju.

- Da li se neko u školi zapitao kako će pojedini roditelji skupiti novac da plate putovanje, da spreme dete. Potrebno je i lekarsko uverenje da su deca zdrava, treba zakazati kod lekara, gužve su velike. Da ne bi dete bilo izuzetak, jer se radi o maturskoj ekskurziji, roditelji će se snaći. Ali, ovo je zaista bezobrazluk. O ceni da i ne govorim. Sramota! Zašto nisu išli na početku školske godine na ekskurziju? Na Taru gde idu, sledeće nedelje će temperatura biti u minusu - kaže jedna majka za "Novosti".

Direktorka škole: Slušali smo sve zahteve roditelja

Branislava Mandić, direktorka OŠ "Braća Jerković" rekla je za "Blic" da su roditelji imali rok od nekoliko radnih dana da prihvate ponudu za matursku ekskurziju, ali tvrdi da su na tako kratak rok direktno uticali roditelji. 

- U komisiji koja odlučuje o javnim nabavkama, od ukupno 13 članova, osmoro je iz Saveta roditelja. Mi smo kao škola upozoravali da će to skraćivati rokove za plaćanje, da će zbog toga biti manji broj, ali roditelji nisu odustajali od svojih namera - ističe ona.

Profimedia
Ilustracija

Zahtevi Saveta roditelja podigli cenu ekskurzije

- Kao školska uprava takođe smo pohvalili sve kriterijume koje je Savet roditelja tražio da se nađu u dokumentaciji za tender. To su bili socijalno poželjni uslovi, roditelji su tražili veliki broj gratis putovanja. Da, na primer, dete koje se obrazuje po bilo kom IOP-u ide gratis. Pored traženja velikog broja gratis putovanja, traženo je da na ekskurziju ide i roditelj pratilac kako bi kontrolisao realizaciju programa ekskurzije - kaže Mandić za "Blic".

Roditelji imali razne zahteve

- Na svakoj anketi koju su roditelji dobili bila je ponuđena opcija da ili ne. Meni je iskreno žao što je ovakva situacija, ali drugačije nije moglo. Kada smo delili ankete rekla sam da mi je kao direktoru škole sramota da dajem takvu anketu, ali je komisija donela odluku da se nastavi sa sprovođenom postupka ankete dece 15. aprila, a već 16. aprila roditelji su mogli da pošalju odgovor - kaže ona za "Blic".

Saglasna je sa tim da je rok koji su roditelji dobili kratak, ali da su tako "roditelji odlučili".

- Kao škola ne zameramo roditeljima na tom vidu angažmana. Ispoštovali smo sve njihove želje, a opet postoji nezadovoljstvo - zaključila je direktorka ove osnovne škole u Železniku za "Blic".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike