Da li će Generalštab biti obnovljen u autentičnom obliku?

01.10.2020

08:51 >> 11:03

0

Da li će Generalštab biti obnovljen u autentičnom obliku?
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Rekonstrukcija zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, srušenih u NATO bombardovanju, čiju je sudbinu ponovo aktuelizovao predlog Ričarda Grenela da SAD plate renoviranje zdanja u Ulici Kneza Miloša, podrazumevalo bi vraćanje njegovog izvornog izgleda, pošto je reč o objektu koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.

– Arhitektonski kompleks, podignut od 1956. do 1965. godine po projektu arhitekte Nikole Dobrovića, poznat i kao “kompleks Sutjeska”, svojom ekspresivnom formom, urbanističkom dispozicijom i snagom celokupnog ansambla definiše i markira jednu od najprometnijih raskrsnica u Beogradu – ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i ukazuju da je merama tehničke zaštite predviđeno očuvanje autentičnog izgleda, volumena i gabarita objekta.

Kako objašnjavaju, renoviranje objekta trebalo bi da se realizuje prema merama tehničke zaštite, definisanim Odlukom o utvrđivanju kulturnog dobra, i uslovima koje propisuje Zavod, a u skladu sa realnim mogućnostima u odnosu na postojeće stanje objekta, čija je statička stabilnost u velikoj meri narušena tokom bombardovanja 1999. godine.

Foto: 24 sedam/Katarina Mihajlović

– To podrazumeva da predviđena rekonstrukcija ili obnova objekta obuhvati vraćanje izvornog izgleda u meri u kojoj je to moguće, s obzirom na stepen oštećenja, uz poštovanje osnovnih volumetrijskih i oblikovnih odrednica, kao i primenu odgovarajućih materijala – navodi se u odgovoru Tanjugu o tome šta bi podrazumevala eventualna obnova urušenih zgrada Generalštaba.

U Zavodu pojašnjavaju da novom namenom ne bi trebalo da se devastira i degradira objekat, kao i da će oni, kada se pojavi predlog za istu, dati ocenu da li je namena primerena ili ne.

Zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane pripadaju celini “Područje uz Ulicu kneza Miloša”, opštine Savski venac, Stari grad i Vračar, a koja je od 2017, takođe, pod zaštitom.

– Zaštićene parcele spomenika kulture, na kojima se nalazi zgrada Generalštaba, takođe, podležu merama tehničke zaštite, tako da sve intervencije u okviru navedenih parcela predstavljaju sastavni deo uslova stručne službe zaštite – napominju u Zavodu.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Objekti, površine oko 50.000 kvadrata, teško su oštećeni u dva naleta bombardovanja u noći između 29. i 30. aprila 1999, a Generalštab je treći put raketiran nekoliko dana kasnije, u noći izmedu 7. u 8. maja.

Kompleks je 2005.godine proglašen spomenikom kulture odlukom Vlade Srbije.

Srednji deo objekta, koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije (zgrada A) je do pola porušen tokom 2016. i 2017. iz bezbednosnih razloga.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su korisnici kompleksa zgrada starog Generalštaba, a za izvođenje radova i odluke u vezi sa budućim planovima zadužena je Direkcija za imovinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike