NATO agresija je bila najveća nesrazmera sile u istoriji ratovanja: 19 najbogatijih država napalo je našu zemlju

17.10.2020

12:20 >> 13:35

0

Autor: M. I.

NATO pakt je tri puta intervenisao protiv srpskog naroda tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije

NATO agresija je bila najveća nesrazmera sile u istoriji ratovanja: 19 najbogatijih država napalo je našu zemlju
Copyright Profimedia

Saveznu republiku Jugoslaviju je 24. marta 1999. godine u 19.45 časova napalo 19 najbogatijih zemalja na svetu sa najboljim i najmodernijim oružjem koje je u tom trenutku postojalo.

Prema nekim podacima, odnos snaga tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije predstavlja najveću nesrazmeru sile u istoriji ratovanja. To je bio i prvi put u modernoj istoriji da se jedan savez, koji je stvoren za odbranu sebe i svojih članica, koristi u svrhu napada na jednu suverenu zemlju, koja nije napala, niti okupirala bilo koju članicu tog istog saveza, već se nosila sa unutrašnjom pobunom albanskih terorista na svojoj teritoriji.

Inače, ovo je bilo i treće vojno uplitanje NATO pakta u borbi protiv srpskog naroda tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Prvo je potpomognuta hrvatska zločinačka akcija ”Oluja” početkom avgusta 1995. godine, da bi zatim bombardovana i Republika Srpska, u ”Operaciji namerna sila” (eng. – ”Operation Deliberate Force”) 1995. godine, kada je takođe korišćen osiromašeni uranijum.

Treći napad je trajao od 24. marta do 10. juna 1999. godine, bez saglasnosti UN-a što je još jedan presedan.

U agresiji na SR Jugoslaviju su učestvovale: SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Španija, Italija, Kanada, Turska, Belgija, Holandija, Norveška, Danska, i Portugalija, dok su vazdušni prostor ustupile Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Mađarska, Bugarska i Rumunija.

U nekim zemljama su organizovane demonstracije protiv učešća njihovih država u bombardovanju, kao što je slučaj sa Rumunijom i BJR Makedonijom. Međutim, jedino je grčki narod svenarodnim masovnim protestima i blokadama uspeo da spreči korišćenje grčkog prostora i kapaciteta u bombardovanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike