Herojski potez koji je Beograd i Srbiju stavio na mapu sveta kao nikad pre: Na današnji dan knez Mihailo uzeo je ključeve grada od Turaka!

19.04.2024

07:42

0

Autor: 24sedam

U istoriji srpskog naroda, 19. april je dan koji se ne zaboravlja

Herojski potez koji je Beograd i Srbiju stavio na mapu sveta kao nikad pre: Na današnji dan knez Mihailo uzeo je ključeve grada od Turaka!
Knez Mihailo Obrenović - Copyright Wikipedia

Na ovaj dan, pre 157 godina, knez Mihailo Obrenović preuzeo je ključeve grada Beograda od turskog komandanta Ali Riza-paše, što je označilo kraj vekovne turske vlasti nad našim glavnim gradom.

Nakon pet vekova turske vladavine, Srbija je uspela da povrati svoju nezavisnost u Drugom srpskom ustanku. Uspostavljanje vlasti u Beogradu bio je ključan korak u procesu stvaranja moderne srpske države, te 1867.

Knez Mihailo Obrenović, koji je tada bio na čelu srpske vojske, preuzeo je ključeve grada od Ali Riza-paše u prisustvu velikog broja građana koji su se okupili na Kalemegdanu.

Spomen ploča na mestu predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu, Vikipedija/Đorđe Stakić
 

Ovaj istorijski događaj obeležio je početak nove ere za srpski narod. Srbija je postala nezavisna država, a Beograd je postao njen glavni grad. 

Knez Mihailo Obrenović, koji je kasnije postao i prvi srpski kralj, bio je ključna figura u procesu stvaranja moderne srpske države.

Kao narod, moramo se sećati ovog važnog događaja i shvatiti njegov značaj za našu istoriju.

Preuzimanje ključeva grada Beograda simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu i nezavisnost, a podseća nas i na hrabrost i odlučnost koje su nam bile potrebne da bismo postigli svoje ciljeve.

Danas, 156 godina kasnije, Beograd je postao jedan od najvažnijih gradova u ovom delu Evrope, sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom. 

Sećanje na događaj tog 19. aprila 1867. godine podseća nas na našu istoriju i na to koliko smo se kao narod borili da bismo postigli slobodu i nezavisnost.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike