Bojana je imala samo 11 meseci kada je njen život ugasila NATO bomba: Dva meseca kasnije rodila se njena sestra, sa "prkosnim imenom"

11.04.2024

07:30

0

Autor: J. B.

Teške povrede je zadobila Marija Tošović, Bojanina mama, koja je tada bila u sedmom mesecu trudnoće

Bojana je imala samo 11 meseci kada je njen život ugasila NATO bomba: Dva meseca kasnije rodila se njena sestra, sa "prkosnim imenom"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bojana Tošović imala je samo 11 meseci kada je njen život ugasila bomba koju su NATO agresori bacili na selo Merdare u Kuršumliji, gde je živela sa roditeljima. 

Malo kuršumlijsko selo, sa nešto više od stotinu stanovnika, zasuto je sa 20 projektila i kasetnih bombi koje su bačene tog dvadesetog dana agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Stradalo je pet osoba iz tog mesta. 

Teške povrede je zadobila Marija Tošović, Bojanina mama, koja je tada bila u sedmom mesecu trudnoće, dok je njen muž Božin poginuo u pokušaju da ih zaštiti.

Profimedia

- Oko 23.30 sati počele su bombe da padaju nedaleko od naše kuće, mi smo se spustili u podrum. Zavili smo Bojanu u ćebe, ona je tada imala 11 meseci. Zaboravili smo flašicu sa mlekom, suprug se vratio po flašicu do kuće. Kada je stigao ponovo u podrum uzeo je Bojanu u naručje, čučnula sam pored njih. Kada je bomba udarila u temelj od kuće, sve nas je zatrpala zemljom. Od silne udarca usta su mi bila puna krvi - ispričala je svojevremeno Marija, prisećajući se tog kobnog dana.

Iako je njen suprug Božin bio zatrpan zemljom i ranjen, dozivao je suprugu Mariju, govoreći joj da se ne plaši. Dugo vremena je trebalo Mariji da se oporavi u bolnici u Prokuplju od zadobijenih povreda, ali je uspela 17. juna iste godine da rodi zdravu devojčicu i da joj ime Anđela.

Kako je njena majka kasnije pričala, to ime su Bojaninoj sestri dali da bi "pokazali tim bezdušnicima šta je i ko je pravi anđeo".

Bili su samo deca

Tokom tih 78 dana zločinačke NATO agresije na SRJ, poginulo je blizu stotinu dece, iako se tačan broj stradalih ni danas, posle 25 godina, ne zna. 

Istog dana, NATO avijacija je nanela ogromnu štetu Prištini i Đakovici u jednom od najvećih vazdušnih napada na te gradove, a ponovo je bombardovan i aerodrom Slatina kod Prištine, kao i okolina manastira Gračanica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike