Da li se zaista od mleka raste?

18.10.2020

15:28 >> 16:47

0

Autor: Z. A.

Nauka je dala konačnu reč

Da li se zaista od mleka raste?
Copyright Pixabay

Znate li koliko su vam puta mama ili baka rekle da pijete mleko jer se od njega raste? To nije samo izmišljotina naših roditelja. I naučnici su se pozabavili tom hipotezom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Bog roka otkrio recept za izvajane trbušnjake u 56. godini

„Postoji nekoliko studija sprovedenih među decom koje pokazuju malo povećanje visine među onima koji piju mleko“, kaže za „Men’s Health“ dijetetičarka Keli Džouns.

Jedno istraživanje iz 2018. pratilo je grupu ispotanika od rođenja do 17. godine i otkrilo je da se visina povećala za 0,39 cm po dodatnih 250 ml mleka ispijenih dnevno. Međutim, autori su takođe primetili da su ispitanici uglavnom imali umerene prihode i relativno dobar nivo obrazovanja, što može značiti da rezultati neće biti slični u populaciji s lošijim pristupom hrani ili znanjem o odgovarajućim prehrambenim obrascima.

Osim toga, postoje i drugi činioci koji mogu uticati na rezultate.

„U nekim studijama koje pokazuju povezanost između unosa mleka i visine drugi faktori možda nisu uzeti u obzir, poput kvaliteta ishrane, uključujući odgovarajući unos proteina, kalcijuma, vitamina D i drugih hranjivih materija“, ističe Džonus.

„Može biti i da oni koji ne piju mleko uzimaju pića zaslađena šećerom, koja mogu narušiti zdravlje kostiju, a ono je važno za rast“, dodaje naučnica. Uz to, sva istraživanja sprovedena su na deci, pa nema podataka o povezanosti ispijanja mleka i rasta.

Pixabay

ČITAJTE I: Život je vredan: Spot Milene Vasić, Dejana Cukića i “Neustrašivih” kao podrška u borbi protiv metastatskog kancera dojke (VIDEO)

Mleko ima mnogo korisnih hranjivih sastojaka. Mleko je jedan od retkih stalnih izvora kalcijuma, za koji znamo da je važan za zdravlje kostiju.

„Na prvom mestu to je kalcijum. Uz to, mnogi ne jedu odgovarajuću količinu ribe, jedan od retkih prirodnih izvora vitamina D, ali mleko ga može obezbediti“, tvrdi dijetetičarka.

Osim toga, poznato je da su mlečni proteini vrlo korisni za rast i oporavak mišića, zato upamtite da nema ništa loše u ispijanju mlečnog šejka nakon treninga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike