10 morskih stvorenja koja treba izbegavati

16.05.2022

13:11

0

Autor: 24sedam

Neke od morskih stanovnika ronioci primećuju samo kad im se približe

10 morskih stvorenja koja treba izbegavati
butterfly-fish-ga72c925db_1920 - Copyright Pixabay

Kada smo pomislili da smo videli svaku čudnu životinju u prirodi, evo ludih morskih stvorenja za koja nikada niste pretpostavili da postoje.

Pixabay
 

1. Aksolotl

Takođe je poznata kao meksička riba koja hoda. Možete ga naći u nekim jezerima Meksika. Oni su blizu izumiranja zbog tilapije i šarana, a i zato što se koriste u meksičkoj kuhinji.

2. Pileća riba bez glave

Ovo je morski krastavac koji se može naći uglavnom u bentoskoj zoni okeana hraneći se sedimentom. Polako se kreće gurajući se svojim pipcima. 

Printscreen Youtube/Beau Eastman
 

3. Morske svinje

Da budemo jasni, kada čujemo za njih, razmišljamo o tome. Ali ne, to su morski krastavci koji se mogu naći u Atlantskom, Tihom i Indijskom okeanu, na dubinama od preko 1200–5000 metara.

4. Morski anđeli

Ovo je velika grupa izuzetno malih, plivajućih morskih puževa. Oni su hermafroditi i kreću se brzinom do 100 mm/s. Možete ih pronaći u dubokim vodama Antarktika.

5. Marrus orthocanna

To je kolonija sastavljena od niza specijalizovanih zooida povezanih dugačkim stablom. Iako deluju kao rakete, nalaze se u Artiku i hladnoj vodi.

Pixabay
 

6 .Debeloglava

Beličaste je boje spljoštene sa strane. Tekstura njegovog tela omogućava mu da izdrži velike pritiske u dubinama gde živi oko Australije i Novog Zelanda.

7. Kiva

Ovo je krab sa krznenim kandžama otkriven na 5000 stopa duboko na hidrotermalnom otvoru južno od Uskršnjeg ostrva. Ime je dobio po mitološkoj polinezijskoj boginji školjki.

8. Halgerda terramtuentis

To je vrsta morskog puža, golokraka, (nevdi-brank) morskog puževa bez školjki. Može se naći u vodama severozapadnih Havajskih ostrva.

Pixabay
 

9. Bathikorus bouilloni

Ovo je vrsta hidrozoana. Ne, to nije porodica Darta Vejdera. To je samo hidromeduza koja se može naći na Arktiku, duboko oko 3.300 metara. 

10. Dumbo hobotnica

Prosečan životni vek različitih vrsta Grimpoteuthis je 3 do 5 godina. I mogu se naći širom sveta uglavnom na Novom Zelandu i Australiji.
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike