Čovek burne prošlosti i nesigurne budućnosti: Ko je Karles Pućdemon, uhapšeni katalonski lider?

25.09.2021

07:30

0

Kao borac za nezavisnost nije prezao ni od čega, a nakon pokušaja referenduma morao je da pobegne iz zemlje, da bi pre dve godine postao član Evropskog parlamenta, pa onda ostao bez poslaničkog imuniteta

Čovek burne prošlosti i nesigurne budućnosti: Ko je Karles Pućdemon, uhapšeni katalonski lider?
Profimedia - Copyright Karles Pućdemon; Profimedia

Bivši predsednik kratkortajne Katalonske Republike Karles Pućdemon, koji je pre četiri godine pobegao iz Španije zbog neuspelog pokušaja regionalne nezavisnosti trebalo bi da se pojavi pred sudom u Sardiniji nakon što ga je policija privela nedugo pošto je u četvrtak stigao na ovo italijansko ostrvo.

Pućdemona, od 2019. poslanika u Evropskom parlamentu, koji živi u Belgiji, traže španski sudovi zbog navodne uloge u jednostranom referendumu o nezavisnosti Katalonije i kasnijeg jednostranog proglašenja njene nezavisnosti u oktobru 2017. On se suočava sa optužbama za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava.

U saopštenju njegove kancelarije navodi se da je uhapšen u četvrtak na Sardiniji, gde je doputovao kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi “AdiFolk” i sastao se sa regionalnim šefom Sardinije i tamošnjim ombudsmanom.

- Kada je stigao na aerodrom u Algeru, zaustavila ga je italijanska granična policija. U petak će mu biti stavljene na raspolaganje sudije apelacionog suda u Sasariju, koje su nadležne da odluče hoće li ga pustiti ili izručiti - navodi se u saopštenju Pućdemonove kancelarije.

Prema pisanju italijanskih medija, saslušanje bi moglo da bude odloženo za subotu.

- Čekamo da pribavimo neke dokumente i tek nakon toga će biti zakazano ročište za validaciju - rekao je u petak ujutro Agostinanđelo Maras, Pućdemonov advokat na Sardiniji.

Karles Pućdemon; Tanjug
 

Separatisti sa Sardinije okupili su se u petak ujutru ispred suda u znak solidarnosti sa Pućdemonom.

- Za građane Sardinije bilo je bolno da na svojoj teritoriji vide tako ružnu scenu, gde je italijanska policija uhapsila Katalonca po nalogu španskih sudija - rekao je Antonio Moro, predsednik Sardinijske akcione stranke - partije nezavisnosti kojoj pripada guverner Sardinije, Kristijan Solinas.

Pućdemonu i dvoje njegovih bivših ministara, Antoniju Kominu i Karli Ponsati - koji su takođe pobegli iz Španije i poslanici su u Evropskom parlamentu - Evropski parlament je u martu ove godine oduzeo imunitet, ali se na ovu odluku i dalje može uložiti žalba.

Pućdemonov advokat, Gonzalo Boje, saopštio je da je njegov klijent otputovao na Sardiniju u svojstvu poslanika EP i da je poternica za bivšim šefom Katalonije suspendovana. Međutim, španski pravosudni izvori rekli su medijima da je nalog koji je izdao vrhovni sud ostao aktivan.

U saopštenju Vlade Španije navodi se da Pućdemon "mora da odgovara za svoja dela pred sudovima, kao i svaki drugi građanin EU", kao i da ona poštuje odluke italijanskih sudova i vlasti.

Protesti zbog hapšenja Pućdemona; Tanjug
 

Prethodni pokušaji izručenja Pućdemona iz Nemačke i Belgije bili su neuspešni.

Do hapšenja je došlo nedelju dana nakon što se španski premijer Pedro Sančez sastao sa aktuelnim katalonskim predsednikom za nezavisnost Pereom Aragonesom na razgovorima u cilju rešavanja političkog zastoja vezanog za budućnost regiona.

Sančezova koaliciona vlada predvođena socijalistima pokazala je da ima znatno manje oštar pristup katalonskom pitanju od svoje prethodnice. Konzervativna vlada Marijana Rahoja angažovala je policiju da zaustavi referendum u oktobru 2017. godine, za koji su španski sudovi utvrdili da je nezakonit i neustavan. Uz podršku senata, Rahoj je tada iskoristio ustavna ovlašćenja da preuzme kontrolu nad regionom, raspusti njegov parlament i raspiše nove izbore.

Sančezov umereniji pristup žestoko su kritikovali njegovi protivnici. U junu je vlada naišla na kritike posle kontroverzne odluke da pomiluje devet katalonskih lidera za nezavisnost koji su osuđeni zbog svojih uloga u neuspešnom nastojanju za otcepljenje teritorije.

Premijer je priznao da bi odluka mogla da se pokaže kao nepopularna, ali je istakao da je ona "najbolja za Kataloniju, najbolja za Španiju i da najbliže predstavlja duh suživota i harmonije utvrđen Ustavom Španije".

AP photo
 

Pućdemon nije uključen u pomilovanje jer mu nikad nije suđeno. Aragones mu je ponudio svoju podršku, rekavši da "progon i sudska represija" moraju prestati i ponovivši pozive na amnestiju i katalonsko samoopredjeljenje. 

Poslanici Katalonske nacionalne skupštine, uticajne grupe civilnog društva koja se zalaže za nezavisnost, organizovali su u petak ujutru protest ispred italijanskog konzulata u Barseloni.

U Algeru od 14. veka opstaje katalonska zajednica, a jake kulturne veze održale su se do danas, dok je njegov katalonski dijalekt još uvek priznat kao jezik manjine.

Pućdemon je trebalo da bude počasni gost na trodnevnom festivalu "AdiFolk", na kojem će nastupiti katalonski folk muzičari i plesači. Osim toga, trebalo je da prisustvuje i skupštini sardinskih separatista u nedelju u Oristanu. Sardinija ima svoj pokret za nezavisnost, a aktivisti su 2014. vodili kampanju da se ostrvo proda Švajcarskoj.

Ko je Karles Pućdemon?

Biografijom bivšeg predsednika Katalonije dominira potraga za regionalnom nezavisnošću. Kontroverzni referendum o nezavisnosti u Kataloniji doveo je Karlesa Pućdemona u centar međunarodne pažnje i od tada je on jedna od najtraženijih ličnosti u Španiji.

Karles Pućdemon; Profimedia
 

Rođen je 29. decembra 1962. kao sin pekara u planinskom selu Ameru, koje je udaljeno oko 100 kilometara od Barselone. Kako njegov biograf Karles Porta navodi, od malih nogu je "učio kako da bude borac" kada je sa samo devet godina poslat u internat.

Strastven prema Kataloniji i njenom nasleđu, pridružio se nacionalističkoj katalonskoj stranci u kasnim tinejdžerskim godinama.

Kada je imao 21 godinu, 1983, preživeo je ozbiljnu saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio ožiljke na licu koje prekriva kosom na čelu. 

Do ranih osamdesetih proučavao je katalonski jezik i istoriju, a onda je sa pozicije zamenika urednika unapređen u glavnog urednika nacionalističkih novina "El Punt Avui".

Osnovao je katalonsku novinsku agenciju i novine na engleskom jeziku koje su pisale o dešavanjima u regionu, a objavio je i nekoliko knjiga i eseja.

Karles Pućdemon; AP photo
 

Dok se bavio novinarstvom, radio je i kao aktivista za stranku koja je bila prethodnica Katalonske evropske demokratske partije.

Pućdemon je 1991. posetio Sloveniju, nedugo nakon što je proglasila nezavisnost od Jugoslavije, a njegova supruga Marsela Topor poreklom je iz Rumunije, pa on tečno govori i rumunski. Par ima dve ćerke.

Gradonačelnik Đirone, grada koji se nalazi nedaleko od njegovog rodnog sela, postao je 2001, a iste godine postao je i regionalni poslanik. Četrnaest godina kasnije, gradonačelnik Pućdemon imenovan je za predsednika udruženja opština Katalonije koje su se zalagale za otcepljenje od Španije. 

U januaru 2016, još ne široko poznat u Španiji, Pućdemon je na mestu regionalnog predsednika zamenio Artura Masa, dotadašnjeg katalonskog zagovornika za nezavisnost. Mas je postao nepopularan kod krajnje levičarskih separatista zbog mera štednje tokom teške ekonomske krize u Španiji.

Na dan inauguracije, Pućdemon je rekao: "Ovo nije vreme za kukavice."

Karles Pućdemon; AP photo
 

Nekih 21 mesec kasnije Španci i čelnici EU koji se protive nezavisnosti Katalonije optužili su Pućdemona za nepromišljenost koja je kulminirala referendumom 1. oktobra, a koji je zabranio španski ustavni sud.

Za nezavisnost je glasalo više od 90 odsto građana, ali je izlaznost bila nedovoljna - na referendum je izašlo samo 43 odsto katalonskog biračkog tela, čime nisu zadovoljeni izborni standardi.

Pućdemon je rekao da se ne plaši da ode u zatvor zbog nezavisnosti, pozivajući na posredovanje EU, što je Rahoj odbio.

Snage bezbednosti su koristile palice i ispaljivale gumene metke u pokušaju da rasteraju gomilu i mnogi građani su povređeni. 

- Bili smo primorani da radimo ono što ne želimo. Za nasilje su odgovorni isključivo Pućdemon i njegov tim - rekao je posle svega delegat španske vlade u Kataloniji Enrik Milo.

Od tada je Pućdemon živeo u egzilu u Belgiji, 2018. uhapšen je u Nemačkoj, ali je odlučeno da ne bude izručen Španiji, a 2019. postao je član Evropskog parlamenta, što je ostao do danas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike