Ponovo preti otcepljenjem! Pudžemon obećao trijumf na izborima: Moja stranka će preuzeti kontrolu nad Katalonijom

16.04.2024

21:58

0

Iako su ankete početkom aprila pokazivale vođstvo socijalista, interne ankete Juntsa ukazuju na smanjenje te razlike

Ponovo preti otcepljenjem! Pudžemon obećao trijumf na izborima: Moja stranka će preuzeti kontrolu nad Katalonijom
Copyright Profimedia

Bivši predsednik Katalonije i lider separatističke stranke Junts, Karles Pudždemon, koji živi u samoizgnanstvu od neuspelog pokušaja osamostaljenja pre sedam godina, izjavio je da veruje da će njegova stranka zajedno sa vladajućim socijalistima u Španiji preuzeti kontrolu nad Katalonijom na majskim izborima.

Ako se to ne dogodi, Pudždemon je nagovestio da će možda preispitati podršku svoje stranke nacionalnoj vladi.

Iako su ankete početkom aprila pokazivale vođstvo socijalista, interne ankete Juntsa ukazuju na smanjenje te razlike.

- Pre mesec dana bio je to san, bili smo na trećem mestu u anketama. Sada smo gotovo izjednačeni sa socijalistima i imamo ozbiljne šanse za pobedu - izjavio je Pudždemon za Rojters.

Nakon neubedljivih nacionalnih izbora prošle godine premijer Pedro Sančez je prihvatio podršku regionalnih stranaka, uključujući Junts. Pudždemon je u zamenu dobio obećanje o amnestiji, što je izazvalo nezadovoljstvo španske konzervativne opozicije i dela javnosti.

Upozoravajući Sančeza, Pudždemon je istakao da njegova podrška zavisi od glasova Juntsa i pozvao ga da ne koristi prljave trikove kako bi preuzeo vlast u Kataloniji.

Profimedia
 

Prema anketama, socijalisti imaju 39 mesta, Junts 31, dok ERC ima 29 i Narodna partija 13. Za apsolutnu većinu potrebno je 68 mesta. Junts bi verovatno morao da formira koaliciju sa drugim separatističkim strankama, kao što je ERC, mada je njihova saradnja trenutno na tankom ledu.

Pudždemon će voditi kampanju iz Perpinjana u Francuskoj, blizu svoje kuće u Španiji, dok je na snazi nalog za njegovo hapšenje. Očekuje se da će Zakon o amnestiji, usvojen u martu, početi da se primenjuje krajem maja ili juna, ali to će zavisiti od suda.

Pudždemon je pobegao u Belgiju 2017. godine nakon neuspelog pokušaja osamostaljenja, a španska konzervativna vlada je poništila referendum i procesuirala njega i njegove saradnike.

Izbori su zakazani za 12. maj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike