Pudždemon putem video-veze pred Vrhovnim sudom Španije

08.04.2024

14:32

0

Sud je ročište zakazao za period između 17. i 21. juna, uz napomenu da će tačan datum biti naknadno utvrđen.

Pudždemon putem video-veze pred Vrhovnim sudom Španije
Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Vrhovni sud Španije pozvao je danas bivšeg katalonskog predsednika i vođu separatističkog pokreta u Kataloniji Karlesa Pudždemona da svedoči kao optuženi u istrazi o terorizmu, a povodom protesta povezanih sa neuspelim referendumom o nezavisnosti tog regiona 2017. godine.

U saopštenju suda se navodi da su Pudždemon, sada poslanik Evropskog parlamenta, i poslanik regionalnog katalonskog parlamenta Ruben Vagensberg pozvani da svedoče putem video-veze iz svojih rezidencija van Španije, prenosi AP.

Sud je ročište zakazao za period između 17. i 21. juna, uz napomenu da će tačan datum biti naknadno utvrđen.

Vrhovni sud je otvorio istragu protiv Pudždemona i Vagensberga zbog ''zločina terorizma'' u vezi sa slučajem u vezi sa grupom Demokratski cunami koja je organizovala proteste protiv zatvaranje nekoliko separatističkih lidera uključenih u nezakonit referendum o nezavisnosti 2017. godine.

Pudždemon se, nakon što je propala kampanja o nezavisnosti Katalonije, sklonio u Belgiji i u Španiji je za njim raspisana poternica zbog zloupotrebe javnih sredstava.

On je najavio da će ponovo biti kandidat na katalonskim regionalnim izborima 12. maja i da će se možda vratiti u Španiju ako bude imao šansu da ponovo bude izabran za regionalnog predsednika. Ruben Vagensberg izbegao je u Švajcarsku nakon što je ranije ove godine i protiv njega pokrenuta istraga. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike