Odnosi sa Britanijom sve napetiji: Kineske vlasti zabranile BBC u svojoj zemlji

12.02.2021

16:00 >> 21:10

0

Regulatorno telo odlučilo je da stavi tačku na lažne vesti koje škode nacionalnim interesima

Odnosi sa Britanijom sve napetiji: Kineske vlasti zabranile BBC u svojoj zemlji
Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Kina je zabranila da se program TV BBC World News emituje u njenoj zemlji, saopštilo je tamošnje regulatorno telo za radio i televiziju, koje smatra da je BBC lažno izveštavao o koronavirusu i progonu etničke manjine Ujgura.

BBC je razočaran zbog ove odluke, koja je usledila nakon što je regulatorno telo Velike Britanije Ofkom ukinulo u svojoj zemlji licencu kineskom državnom emiteru China Global Television Network (CGTN). To se dogodilo nakon što su zaključili da licencom CGTN pogrešno rukovodi medijska kompanija “Star China Media Ltd”. CGTN je prošle godine prekršio nekoliko britanskih emiterskih regulacija, prikazujući navodno iznuđenu ispovest Pitera Hamfrija, britanskog građanina.

U odluci koju je kineska Državna uprava za radio, film i televiziju donela, saopšteno je da svojim izveštavanjem o Kini TV BBC World News “ozbiljno krši” emiterske smernice kao što su “zahtev da vesti treba da budu istinite i pravične” i da “ne škode nacionalnim interesima Kine”. Tada je saopšteno i da aplikacija koju je BBC podneo za emitovanje sledeće godine neće biti prihvaćena.

– Razočarani smo što su se kineske vlasti odlučile na ovakav potez. BBC je najpouzdaniji međunarodni emiter, a izveštaji o događajima širom sveta su istiniti, nepristrasni i oslobođeni straha i naklonosti – navodi se, između ostalog, u saopštenju britanske medijske kuće.

Komercijalni kanal BBC World News emituje se u celom svetu na engleskom jeziku. U Kini je uglavnom ograničen i može se gledati u nekim hotelima, što znači da većina Kineza ne može da vidi program ove televizije.

Britanski zvanični osudili su ovaj potez Kine i nazvali ga neprihvatjivim gušenjem medijskih sloboda, a sa njima se složio i Državni sekretarijat SAD, koji je odluku o zabrani BBC-ja okarakterisao kao deo šire kampanje ograničavanja medija u Kini.

Odnosi između Kine i Velike Britanije posebno su zategnuti u poslednjih nekoliko meseci zbog Hongkonga, nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavljena nova viza koja stanovnicima Hongkonga dozvoljava da se presele u Veliku Britaniju i postanu njeni građani zbog uverenja da Kina podriva njihova teritorijalna prava i slobode.

Kina u poslednje dve godine sistematično blokira i ukida strane medije, a sajt i aplikacija BBC-ja već su zabranjeni u njoj.

Pročitajte još

Ko su Ujguri i zbog čega su označili kraj BBC-ja u Kini?

BBC je u februaru objavio priču sa ujgurskim ženama koje su ispričale da prolaze kroz strahote – da ih često siluju, seksualno zlostavljaju i muče u kineskim kampovima za “reedukaciju” u Sinkjangu. Kinesko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je tada BBC za plasiranje “lažne vesti”.

Prošlog meseca SAD su izjavile da je Kina počinila genocid tokom represije Ujgura i drugih, uglavnom muslimanskih etničkih grupa koje žive na njenoj teritoriji. Prema procenama, više od milion Ujgura i pripadnika drugih manjina drži se u kampovima u Kini.

Kineske vlasti negiraju progon Ujgura. Prošle godine kineski ambasador u Velikoj Britaniji Lu Šaomin rekao je za BBC da su priče o koncentracionim kampovima lažne i da Ujguri imaju isti tretman kao i druge etničke grupe u Kini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike