Krvoproliće tokom protesta: Izraelske snage bezbednosti ranile desetine Palestinaca

15.05.2021

22:34

0

Autor: M. I.

Izvor: Tanjug

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su izraelske snage ranile najmanje 29 Palestinaca

Krvoproliće tokom protesta: Izraelske snage bezbednosti ranile desetine Palestinaca
Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Izraelske snage bezbednosti ranile su danas desetine Palestinaca tokom obeležavanja 73. godišnjice Nakbe, dana kada je 1948. godine skoro 800.000 Palestinaca proterano iz svojih domova kako bi bilo omogućeno osnivanje izraelske države.

Demonstranti širom Zapadne obale protestovali su i zbog bombardovanja Gaze i pretnje od proterivanja Palestinaca iz domova u Istočnom Jerusalimu, kao i zbog stalnih sukoba oko džamije Al Aksa, prenosi Al Džazira.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su izraelske snage ranile najmanje 29 Palestinaca, od kojih 17 bojevom municijom.

pročitajte još:

U Ramali su se okupile stotine ljudi koji su mahali palestinskim zastavama i crnim zastavama sa ključevima koji predstavljaju oduzimanje imovine i pravo na povratak.

Demonstrant su se sukobili sa izraelskim snagama u Hebronu, Ramali i gradovima Nablus i Kalkila na severu Zapadne obale.

Masa Palestinaca marširala je ka izraelskom vojnom punktu u blizini nasilno podignutog izraelskog naselja Bejt El 3,5 kilometara od centra Ramale, uzvikujući “Našom krvlju i dušama vratićemo Al Aksu”.

Za razliku od prethodnih godina, palestinska policija nije pokušala da zaustavi pohod.

Pojedini Palestinxci palili su gume i gađali kamenjem izraelske vojnike, koji su odgovorili šok-bombama i suzavcem.

Protesti u znak podrške Palestincima održani su danas širom Bliskog istoka, u nekoliko evropskih zemalja i u Australiji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam