Pronađeni dokazi o povezanosti Ukrajine sa terorističkim napadom u Moskvi: Istražitelji u telefonima osumnjičenih našli mnogo materijala

05.04.2024

10:14

0

Fotografije podstiču dalju istragu

Pronađeni dokazi o povezanosti Ukrajine sa terorističkim napadom u Moskvi: Istražitelji u telefonima osumnjičenih našli mnogo materijala
Copyright Profimedia

Istražitelji ruskog Istražnog komiteta trenutno ispituju moguću povezanost predstavnika ukrajinskih specijalnih službi i međunarodnih islamističkih terorističkih organizacija s terorističkim napadom na Krokus siti hol u Moskovskoj oblasti. Komitet je ovo saopštio putem zvaničnog Telegram kanala.

U saopštenju koje je prenela agencija Ria Novosti, ističe se da istražitelji sprovode niz operativnih mera.

- Nastavljamo da sprovodimo niz istražnih radnji i operativnih mera za proveru umešanosti predstavnika ukrajinskih specijalnih službi i međunarodnih islamističkih terorističkih organizacija u organizovanje i finansiranje terorističkog napada - navodi se.

Takođe, istražitelji su otkrili da je na telefonu jednog od osumnjičenih za teroristički napad pronađeno nekoliko fotografija ljudi u maskirnim uniformama sa zastavom Ukrajine, što "može ukazivati na moguću povezanost sa specijalnom vojnom operacijom".

Prema navodima iz saopštenja, istražitelji su utvrdili da su napadači izabrali Krokus siti hol kao metu po nalogu osobe koja je rukovodila njihovim akcijama.

Profimedia
 

- Na godišnjicu početka specijalne vojne operacije, 24. februara 2024. godine ujutru, jedan od saučesnika je, po nalogu tog lica, našao na internetu fotografije ulaza u zgradu Krokus siti hola i prilaznih puteva do nje i poslao mu ih - navodi se u saopštenju.

U napadu su, prema poslednjim informacijama, poginule 144 osobe, uključujući šestoro dece, dok je povređena 551 osoba. Osmoro dece izgubilo je oba roditelja.

Napadači su uhvaćeni u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su pokušavali da pobegnu u Ukrajinu, vozeći beli reno.

Iako su osumnjičeni priznali krivicu za teroristički napad, motivi i nalogodavci ovog napada još nisu potpuno poznati. Moskovski sud je odredio pritvor do 22. maja, a osumnjičeni se suočavaju s optužbama za terorizam, za koje im preti doživotna robija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike