Netanjahu zapretio Iranu: Naudićemo svima koji pokušaju da nanesu štetu Izraelu

05.04.2024

11:07

0

Kako je najavljeno, odgovor Teherana biće pažljivo procenjen kako bi se izbegla eskalacija

Netanjahu zapretio Iranu: Naudićemo svima koji pokušaju da nanesu štetu Izraelu
Copyright Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael odgovoriti na sve pokušaje koji bi naškodili zemlji. Ovo je izjavio u vreme kad se Izrael priprema za mogući odgovor Irana na ubistvo najvišeg komandanta Islamske revolucionarne garde u Siriji, za šta je Iran okrivio Izrael.

- Iran već godinama deluje protiv nas, kako direktno, tako i preko svojih punomoćnika. Stoga Izrael deluje protiv Irana kako defanzivno, tako i ofanzivno - rekao je Netanjahu tokom sastanka kabineta za bezbednost.

Netanjahuovi komentari usledili su nakon telefonskog razgovora Netanjahua sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski premijer je istakao da Izrael ima sposobnost da se odbrani i da će postupiti po jednostavnom principu - odgovoriće onima koji mu naude ili planiraju da mu nanesu štetu.

Postoji zabrinutost u vezi sa mogućnošću eskalacije sukoba nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na kompleks iranske ambasade u Damasku. Ipak, dva iranska izvora su Rojtersu saopštila da će odgovor Teherana biti pažljivo procenjen kako bi se izbegla eskalacija.

AP Photo/Omar Sanadiki
 

Izraelski izvor, koji je citirao Kanal 12, izjavio je da će Izrael odgovoriti na svaki iranski napad, ali je isto tako sugerisao da nijedna strana ne želi eskalaciju koja bi mogla dovesti do opšteg rata.

Iranska revolucionarna garda je objavila da su u ponedeljak, tokom napada na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu, Mohamed Reza Zahedi, njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u pratnji.

Teheran je najavio osvetu za ovaj napad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike