U izraelskom napadu poginulo sedam humanitarnih radnika! Netanjahu priznao grešku: To se dešava u ratu

02.04.2024

17:33

0

Među poginulima su državljani Australije, Poljske i Britanije

U izraelskom napadu poginulo sedam humanitarnih radnika! Netanjahu priznao grešku: To se dešava u ratu
Copyright AP Photo/Abdel Kareem Hana

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je u utorak da je "nenamerni" izraelski vazdušni napad ubio "nevine ljude" u Gazi, nakon što je bombardovano sedam radnika Svetske centralne kuhinje.

Organizacija za pomoć saopštila je da su među poginulima državljani Australije, Poljske i Britanije.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je "šokiran i tužan" zbog smrti tri britanska humanitarna radnika, dodajući da "očigledno postoje pitanja na koja treba odgovoriti".

- Nažalost, u poslednja 24 sata došlo je do tragičnog slučaja da su naše snage nenamerno pogodile nevine ljude u Pojasu Gaze. To se dešava u ratu, proveravamo do kraja, u kontaktu smo sa vladama i učinićemo sve da se to ne ponovi - rekao je Netanjahu reagujući na nemili događaj.

World Central Kitchen (WCK), neprofitna organizacija sa sedištem u SAD koja obezbeđuje obroke civilima koji pate od gladi zbog sukoba i prirodnih katastrofa, okrivila je Izraelske odbrambene snage (IDF) u saopštenju na svojoj veb-stranici.

 

 

- Tim WCK je putovao u nekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila sa logotipom WCK i vozilom sa mekom kožom - navodi se u saopštenju grupe, koja je naglasila da je njen konvoj pogođen "uprkos koordinaciji kretanja sa IDF“.

U napadu su takođe ubijeni Palestinac i dvostruki američko-kanadski državljanin, saopštila je grupa.

- Razmotrili smo incident na najvišim nivoima da bismo razumeli okolnosti onoga što se dogodilo i način na koji se to dogodilo - rekao je portparol IDF Daniel Hagari, prenosi Times of Israel.

 

 

Izraelske snage bombarduju Hamas u Gazi nakon što su palestinski militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli stotine drugih za taoce u smrtonosnom napadu 7. oktobra prošle godine.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson napisala je na Iksu da je Bela kuća "slomljenog srca i duboko uznemirena zbog napada“ i pozvala je Izrael "da brzo istraži šta se dogodilo“.

World Central Kitchen je rekao da će "odmah pauzirati operacije u regionu“. Grupa je pružila stotine tona humanitarne pomoći izgladnelim stanovnicima Gaze, što iznosi više od 42 miliona obroka tokom 175 dana.

Više od 70 odsto stanovništva Gaze od 2,3 miliona suočava se sa "katastrofalnom glađu“, navodi se u izveštaju koji su podržale Ujedinjene nacije objavljenom prošlog meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike