Nije čudo, nauka je: Kako je neboder visok 509 metara preživeo zemljotres na Tajvanu? Ljuljao se, ali nije bilo straha da će pasti (VIDEO)

04.04.2024

14:52

0

Specijalni mehanizam sprečio je veću tragediju

Nije čudo, nauka je: Kako je neboder visok 509 metara preživeo zemljotres na Tajvanu? Ljuljao se, ali nije bilo straha da će pasti (VIDEO)
Copyright Profimedia; Printscreen Youtube/Engineering and architecture

Nakon razornog zemljotresa, za koji su neki javili da je jačine 7,2, a neki 7,7 stepeni po Rihterovoj skali, koji je pogodio Tajvan, mnogi su se iznenadili kako je neboder Tajpej 101 u centru grada ostao skoro netaknut.

Objašnjenje leži u naprednom sistemu koji je ugrađen prilikom podizanja zgrade upravo zbog toga što je ona podizana na trusnom području.

Neboder je opremljen specijalnom strukturom koja smanjuje ljuljanje za čak 40 procenata tokom zemljotresa i koja funkcioniše i u slučaju snažnih vetrova.

Video-snimci tokom zemljotresa pokazuju da se zgrada samo neznatno ljuljala, ali da ni u jednom trenutku nije delovalo da će se srušiti.

Tajpej 101 poseduje "pasivni sistem prigušenja" koji omogućava da zgrada zadrži stabilnost i bez potrebe za spoljnom kontrolom. Ovaj sistem, koji se oslanja na gravitaciju i kretanje same zgrade, ključan je za održavanje ravnoteže.

 

 

Centralni deo ove konstrukcije je čelična kugla, teška 660 tona, koja je postavljena na 92. sprat zgrade. Njena uloga je da pruži balans zgradi - kada se ona pomera u jednom smeru tokom zemljotresa, kugla reaguje i vuče je u suprotnom pravcu, zbog čega se izbegava rušenje.

Tajpej 101, nekada najviši oblakoder na svetu, nije samo arhitektonsko čudo već i inženjersko remek-delo. Sa 101 spratom i visinom od 509 metara, neboder staroazijskog stila osvajački se uzdiže iznad Tajpeja. Dobitnik je prestižne nagrade "Emporis Skyscraper Award" za najlepšu i najimpresivniju građevinu 2004. godine, a 2006. godine je uvršten među sedam svetskih čuda i sedam čuda inženjerstva.

Na Tajvanu jaki zemljotresi nisu retkost, a prethodni snažan potres, jačine 6,8 stepeni po Rihteru, pogodio je ostrvo 2022. godine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike