Zaharova o "ukrajinskoj krvavoj predstavi": Kijev podsećanjem na Buču želi da skrene pažnju sa situacije u zemlji

02.04.2024

11:35

0

Kako je napomenula, ostaju bez odgovora brojni zahtevi Moskve upućeni međunarodnim organizacijama

Zaharova o "ukrajinskoj krvavoj predstavi": Kijev podsećanjem na Buču želi da skrene pažnju sa situacije u zemlji
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Rusija uoči druge godišnjice ukrajinske provokacije u Buči zahteva od međunarodnih struktura da prestanu da prikrivaju kijevski režim i da sprovedu detaljnu istragu tih događaja, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsetila da se 3. aprila navršava dve godine od kada su "režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovi zapadni pokrovitelji organizovali u Buči krvavu predstavu da su navodno ruski vojnici izvršili masovno ubistvo lokalnih stanovnika".

- Još jednom zahtevamo od međunarodnih struktura da prestanu da pokrivaju kijevski režim i sprovedu detaljnu istragu tokom koje će konačno biti utvrđena tačna imena žrtava, vreme i uzrok njihove smrti, prisustvo tragova premeštanja tela, kao i lica koja su odgovorna za taj strašni zločin kijevskih vlasti - kazala je Zaharova.

Kako je napomenula, ostaju bez odgovora brojni zahtevi Moskve upućeni međunarodnim organizacijama, uključujući strukture UN, o utvrđivanju svih okolnosti događaja u Buči, pružanju tačnog spiska poginulih i drugih informacija.

Po rečima Zaharove, to sugeriše da „organizatori te monstruozne predstave imaju šta da kriju“.

- Pokušaji kijevskih zvaničnika da ove godine pompezno obeleže taj datum imaju dodatni cilj – da ne dozvole međunarodnoj zajednici da se usredsredi na tešku situaciju unutar Ukrajine i na kontakt liniji - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, ukrajinske vlasti i mediji objavili su 2022. godine video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „tela“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pala pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, rekavši da su fotografije i video-snimci iz Buče još jedan izrežirani događaj kijevskog režima za zapadne medije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike