Upozorenje iz Rusije: Avanture NATO-a mogle bi da prošire ukrajinsku krizu

04.04.2024

13:06

0

Odnosi Moskve i Alijanse drastično se pogoršavaju

Upozorenje iz Rusije: Avanture NATO-a mogle bi da prošire ukrajinsku krizu
Copyright Pixabay

Ukrajinska kriza trenutno predstavlja izazovnu situaciju koja bi mogla da se proširi, upozorava zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je izrazio zabrinutost zbog izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu, smatrajući ih pokazateljem spremnosti za eskalaciju u vreme kada Zapad trpi strateške gubitke na terenu. Gruško je istakao da su takvi potezi neprihvatljivi.

- Avanturističke akcije samo jedne ili dve zemlje NATO-a mogle bi da prošire krizu van ukrajinskih geografskih granica i da ona dobije pune dimenzije - rekao je Gruško.

On je dalje naglasio da se odnosi između Rusije i NATO-a sistematski pogoršavaju, s obzirom na "hibridni rat koji je NATO pokrenuo protiv Rusije".

- Vašington i njegove sateliti uradili su sve da smanje našu saradnju i dijalog na kritičan nivo - rekao je on, naglasivši da Moskva nema nameru da se upušta u vojni sukob sa NATO-om.

Profimedia
 

- Da li je vojni blok spreman za sukob sa Rusijom treba pitati predstavnike NATO-a. U svakom slučaju nemamo takve namere prema zemljama koje su članice Alijanse - kazao je ruski diplomata.

S druge strane, Gruško je jasno poručio da će Rusija odgovoriti na svaku pretnju koju NATO eventualno bude predstavljao njenim interesima.

U poslednjih nekoliko nedelja sve češće se pominje mogućnost direktnog oružanog sukoba između NATO-a i Rusije na Zapadu. Kremlj je istakao da Rusija ne predstavlja pretnju nikome i da neće preduzeti agresivne korake, ali da će adekvatno reagovati na sve akcije koje budu ugrožavale njen integritet i bezbednost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike