Putin: Bezbednosne snage će pronaći nalogodavce terorističkog napada na Krokus

02.04.2024

14:23

0

Putin je istakao da se trenutno vrši sveobuhvatna procena postupanja svih službi i privrednih organizacija koje su bile nadležne za Krokus siti hol

Putin: Bezbednosne snage će pronaći nalogodavce terorističkog napada na Krokus
Vladimir Putin - Copyright Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruske bezbednosne snage pronaći će sve nalogodavce terorističkog napada na Krokus siti hol, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

''U terorističkom okruženju nema pouzdanih agenata. Oni će uraditi bilo šta za novac, ne vode se nikakvim verskim ili političkim razlozima, već isključivo finansijskim. Takođe, sve je lako i na prodaju, svaka informacija može se kupiti ili prodati, tako da ćemo sigurno doći do krajnjih kupaca'', rekao je Putin na proširenom sastanku sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Putin je istakao da se trenutno vrši sveobuhvatna procena postupanja svih službi i privrednih organizacija koje su bile nadležne za Krokus siti hol, prenosi RIA Novosti. Dodao je da su teroristi i njihovi nalogodavci želeli da ''poseju paniku i mržnju u društvu'' i da, kako je rekao, iznutra rascepe multietničku Rusiju.

''Ne možemo im dozvoliti da to urade. Neprihvatljivo je, želim da to istaknem, da se nedavni tragični događaji koriste za izazivanje nacionalne mržnje, ksenofobije, islamofobije, i tako dalje'', rekao je Putin.

Profimedia
 

Ruski predsednik je ocenio da osnova za ekstremističke aktivnosti i kriminal u mnogim slučajevima leži u nelegalnoj migraciji, dodajući da postojeće elektronske baze podataka nisu dovoljne za ublažavanje rizika od ilegalne migracije.

"Potrebne su savremene digitalne elektronske baze biometrijskih podataka. Ove koje sada imamo, očigledno nisu dovoljne. One nam ne dozvoljavaju da u potpunosti ublažimo rizike ilegalne migracije", rekao je Putin.

On je naveo da je Rusija ''platila visoku cenu'', i da je potrebno što objektivnije analizirati situaciju nakon terorističkog napada.

''Važno je da se bezbednost na javnim mestima podigne na novi nivo, u sportskim objektima, transportu, tržnim i zabavnim centrima, školama, bolnicama, univerzitetima, pozorištima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvano da odigra ključnu ulogu u rešavanju ovog problema'', rekao je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike